Project

Project van de Dag: House B10 door Werner Sobek

Geen categorie

House B10 in Stuttgart, ontworpen door Werner Sobek, is onderdeel van een project dat onderzoekt hoe een constructief ontwerp in combinatie met innovatieve materialen en technologieën onze volgebouwde wereld op een duurzame manier kan verbeteren. De naam “B10” staat voor Bruckmannweg 10 in Stuttgart, het adres waar het project momenteel staat.

Project van de Dag: House B10 door Werner Sobek

House B10 is een zogenoemd “Activhaus“, actief huis, een term die gebruikt wordt voor een gebouw, alleen of in een netwerk met andere actieve huizen, dat meer energie genereert dan het zelf nodig heeft. Dit huis produceert twee keer zo veel energie dan het nodig heeft, dankzij een geraffineerd energieconcept, en dat van uitsluitend duurzame energiebronnen. De overige energie wordt gebruikt om twee elektrische auto’s op te laden, en om het buurhuis, dat ontworpen is door Le Corbusier, van energie te voorzien. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van smart grid technology.

Triple Zero standaard

Zoals alle onderzoeksgebouwen ontworpen door Werner Sobek vereist House B10 een minimum aan energiebronnen en is het compleet recyclebaar. Als gevolg vervult het huis alle eisen om te voldoen aan de “Triple Zero” standaard. Dit betekent dat het meer energie produceert dan het verbruikt (zero energie); geen enkele emissies produceert (zero emissions); en het geen afvalstoffen achterlaat bij het afbreken en recyclen (zero afval). Gedurende het project zal alle geproduceerde en verbruikte energie, evenals meerdere technische data die zeer relevant zijn voor het onderzoek, gemonitord en geëvalueerd worden door het” Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design (ILEK)” op de Universiteit van Stuttgart. Naast energiezuinigheid heeft het House B10 nog andere belangrijke innovaties. Het huis is in een paar maanden tijd gepland en geprefabriceerd. Daarna is het in slechts één dag on site in elkaar gezet.


Constructie in één dag. Fotografie: Zooey Braun

 
Elektrische auto op de uitvouwbare patio. Fotografie: Zooey Braun

In de eerste fase van het project kan men het huis bezoeken en zo kennis opdoen over het energie concept en de technologie van het gebouw. In de tweede fase zullen twee studenten gratis het huis betrekken. Aan het eind van het project wordt het huis compleet afgebroken en eventueel elders opgebouwd, of voor 100% gerecycled. De kavel zal dan terug naar zijn originele staat worden gebracht.

Weissenhof Estate

De wijk waar het House B10 momenteel staat, het Weissenhof Estate in Stuttgart, stond in de jaren ’20 al symbool voor essentiële verbeteringen in de bebouwde omgeving. Het perceel op nummer tien bevatte oorspronkelijk een woonhuis door architect Richard Döcker. In de Tweede Wereldoorlog is het huis, en een groot deel van de wijk, echter grotendeels verwoest door bomaanslagen. Na ongeveer 70 jaar leeg te liggen heeft de gemeenteraad van Stuttgart in 2012 besloten de wijk tijdelijk in gebruik te nemen voor experimentele onderzoeksgebouwen zoals House B10. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bruckmannweg 10
  • Plaats Stuttgart
  • Projecttitel Project van de Dag: House B10 door Werner Sobek
  • Projectarchitect(en) Werner Sobek
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 90 m2
  • Programma Woonhuis
  • Aanvang bouw 27-02-2015
  • Oplevering 08-07-2014
  • Opdrachtgever E - Lab Projekt GmbH, Stuttgart
Reageer op dit artikel