Project

Productiehal in Weil am Rhein (D)

Geen categorie

Het Japanse architecten team SANAA heeft een nieuwe productiehal ontworpen voor het winkelinrichtingsbedrijf Vitra. Dit imposante ronde gebouw, met een diameter van 160 meter, zorgt voor een grote flexibiliteit. Het nieuwe gebouw staat op het zuidelijke deel van de Vitra Campus waar het samen met VitraHaus van Herzog & de Meuron (CH) zorgt voor een geheel nieuwe structuur van de campus.

Productiehal in Weil am Rhein (D)

 

Met deze nieuwe structuur wordt het werkverkeer en het bezoekersverkeer van elkaar gescheiden. De centrale as wordt voornamelijk door bezoekers gebruikt, terwijl het leveringstransport hoofdzakelijk over een verder naar het oosten gelegen transportweg plaats vindt.

  

Ontwerp

De architecten hebben gekozen om één groot, rond gebouw neer te zetten. Dit omdat de logistiek en de productie van het bedrijf niet star en hiërarchisch georganiseerd zijn, maar juist om flexibiliteit vragen. Dankzij de ringvormige structuur van de hal kan er op verschillende plaatsen worden bezorgd of afgehaald en hebben de transportstromen in de hal zo weinig mogelijk last van elkaar. De montagezone in het midden van de hal kan variabel worden ingericht en zo optimaal op de orders worden afgestemd.

Constructie

Het 11,4 meter hoge bouwwerk bestaat uit rechthoekige, geprefabriceerde betonelementen die ter plaatse werden gegoten en werden verbonden. Dankzij de enorme afmetingen van de hal hoefden de afzonderlijke elementen zelf geen kromming hebben. In combinatie met de middenwand vormen de ronde contouren van de hal een volmaakt stabiel en strak geheel waarin de achthoekige stalen binnenconstructie geïntegreerd is.

Gevel

De gevel hangt als gordijn aan de buitenkant geïsoleerde gevel en omhult het gehele gebouw. Het gordijn bestaat uit acrylgolfplaat met een kleurloze, transparante buitenlaag en een ondoorzichtige binnenlaag van melkwit acrylglas. Een belangrijke vereiste van de architecten was het voorkomen van in het oog springende herhalingen. Om die reden ontwierpen ze drie verschillende elementen met een variërend patroon van smallere of bredere golven

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leimbrubenstrasse
  • Plaats Weil am Rhein
  • Projecttitel Productiehal in Weil am Rhein (D)
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 50.000 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 20.455 m2
  • Aanvang bouw 03-05-2013
  • Oplevering 01-12-2012
  • Opdrachtgever Vitra Verwaltungs GmbH
  • Ontwerpbureau SANAA
Reageer op dit artikel