Project

Pretty Vacant van Rietveld Landscape

Geen categorie

De redactie van de Architect is erg gecharmeerd van de installatie die Rietveld Landscape ontwierp voor het Centraal Museum in Utrecht. De ruimtelijke interventie in de middeleeuwse kapel is gebaseerd op de installatie Vacant NL die in 2010 te zien was op de architectuurbiënnale in Venetië. De installatie Pretty Vacant laat de bezoeker op een andere manier naar de lege ruimten van het Centraal Museum kijken.

Pretty Vacant van Rietveld Landscape

 

Onderstaande tekst is aangeleverd door het ontwerpbureau en op hun verzoek integraal gepubliceerd.

“Het blauwe venster werpt letterlijk en figuurlijk nieuw licht op de lege ruimten van het Centraal Museum en voegt zich naar de architectuur van zijn omgeving, de Middeleeuwse kapel. Het grote venster is gebaseerd op de ‘restruimten’ van Rietveld Landscapes eerdere locatie-specifieke installatie Vacant NL, de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. In het Gerrit Rietveldpaviljoen verbeeldde Vacant NL het ongekende potentieel voor innovatie van 10.000 leegstaande publieke en overheidsgebouwen uit de 17de ,18de ,19de , 20ste en 21ste eeuw.

Restruimtes in het venster Fotograaf Rob ´t Hart

Het werk van Rietveld Landscape past in verwervingsbeleid van het Centraal Museum dat zich richt op het snijvlak van beeldende kunst, vormgeving en architectuur, waarbij niet alleen voltooide producten maar ook opdrachten als middel tot collectievorming wordt gezien. Rietveld Landscape is een jong bureau dat de bij uitstek de nieuwe ontwikkelingen op dit snijvlak vertegenwoordigt, volgens het museum. Directeur Edwin Jacobs beschreef ze als “de talenten op het gebied van ontwerp van architectonische interventies die volkomen los staan van een bestaande architectonische of theoretische verhandeling. Het zijn echte nieuw-denkers in beelden ter expressie van architectuur en ontwerpen.”

Door de aankoop van deze installatie van Rietveld Landscape realiseert het Centraal Museum, met steun van het Mondriaan Fonds, de wens om Vacant NL toe te voegen aan de Collectie Nederland.”

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nicolaaskerkhof 10
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Pretty Vacant van Rietveld Landscape
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 04-06-2013
  • Ontwerpbureau Rietveld Landscape
Reageer op dit artikel