Project

Politieacademie in Apeldoorn door Atelier Pro en Studio Leon Thier

Geen categorie

Hare Majesteit de Koningin heeft op maandag 6 september de gerenoveerde Concernlocatie van de Politieacademie geopend. Bij de verbouwing van de oude locatie is veel respect getoond voor het rijksmonument en het omliggende landschap. Door de restauratie, renovatie en uitbreiding beschikt de Politieacademie over een locatie waar werving, selectie, onderwijs en onderzoek samenkomen. Het ontwerp voor de herhuisvesting en het interieurontwerp zijn van de hand van Atelier Pro en Studio Leon Thier.

Politieacademie in Apeldoorn door Atelier Pro en Studio Leon Thier

Nieuw hart

Het gebouw, ontworpen door architect van Hardeveld in 1932, gaat met deze transformatie een nieuwe periode in. Markant middelpunt is het centrale atrium, een met 25 meter hoge boogvormige spanten overkapte voormalige binnenplaats. Hier is de mediatheek en vinden de studenten vele studieplekken op balkons en in de voormalige breviergangen. Een lounge met terras op het nieuwe plein vormt een welkome ontmoetingsplek.

Bijzondere onderdelen

Via een loper vanaf het nieuwe parkeerplein komt de bezoeker in een ruime nieuwe vestibule. Van daaruit bereikt men het atrium, de congreszaal, het restaurant in de voormalige kapel en de onderwijs- en kantoorruimtes. In twee nieuwe vleugels zijn bijzondere functies ondergebracht, zoals schietbanen, vier praktijkhuizen voor de opleiding forensisch onderzoek en voor oefeningen Plaats Delict en een onderzoeksgarage verkeer. In het oude gebouw bevinden zich de rijsimulatoren.

De kapel is ingericht als het centrale restaurant. Fotograaf Thea van den Heuvel

Open ontwerp

Werken en leren is minder plaatsgebonden in het nieuwe gebouw en het ontwerp daagt uit tot (samen)werken, leren en kennisoverdracht. Het van oorsprong wat gesloten complex is daarvoor transparanter gemaakt met nieuwe openingen in de gangen, gedragen door stalen portalen. De in het verleden dichtgetimmerde zolders zijn weer in hun volle hoogte teruggebracht en zijn prettige werklandschappen geworden. Ook het interieur is ontworpen door Atelier PRO en Studio Leon Thier.

Duurzaam

Met deze transformatie kon het monumentale, als seminarie gebouwde complex worden behouden en gaat het een nieuw leven tegemoet. Door een slimme combinatie van het gebruik van aardwarmte in de winter, aardkoeling in de zomer, een overdruksysteem en achterzetramen, kon het gebouw heel comfortabel worden en konden toch de bestaande monumentale vensters worden behouden.

Respect

Door de intensivering van het oude gebouw bleek het mogelijk om de omliggende tuin vrij te maken van de aanwezige bouwsels. Het parkachtige landschap werd teruggebracht met grasvelden en een grote vijver voor opvang van hemelwater.

De oorspronkelijke architectuur van dit rijksmonument is in oude glorie hersteld en zijn lelijke verbouwingen die aangebracht zijn vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw verwijderd. De nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in een markante architectuurtaal met stalen onderdelen, die mooi passen bij de oude baksteenarchitectuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Arnhemseweg 348
 • Plaats Apeldoorn
 • Projecttitel Politieacademie in Apeldoorn door Atelier Pro en Studio Leon Thier
 • Projectarchitect(en) Leon Thier en Hans Kalkhoven (nu Studio Leon Thier) mmv Martijn de Visser en Wessel Reinders
 • Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
 • Interieurarchitect Studio Leon Thier, Elisabeth Tukker en Leon Thier in samenwerking met Atelier PRO, Wessel Reinders.
 • Landschapsarchitect Buro van den Eerenbeemt, Den Bosch en Reuvers Buro voor Groene Ruimtes, Aalden
 • Bouwmanagement Corsmit Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk
 • Toeleveranciers false
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 33.000 m2
 • Voorlopig ontwerp 01-05-2003
 • Definitief ontwerp 01-08-2005
 • Aanvang bouw 07-09-2010
 • Oplevering 06-09-2010
 • Opdrachtgever Politieacademie, Apeldoorn
 • Ontwerpbureau Atelier PRO architecten en Studio Leon Thier
Reageer op dit artikel