Project

Piano Huis in Leiden

Geen categorie

Het architectenduo Ralf Pasel en Frederik Künzel heeft in Nieuw Leyden wederom een interpretatie van de stadsvilla opgeleverd. Het ontwerp is een antwoord op het grote thema van deze dichte binnenstedelijke wijk: privacy. De thema’s die het ontwerp bepalen zijn: Inkijk en uitzicht, de kwaliteit van prive-buitenruimtes en de ruimtelijke en akoestische wisselwerking tussen een ingetogen plek en het leven in de stad.

Piano Huis in Leiden

 

 

Het ruimtelijk concept van pasel.kuenzel architects gaat uit van een gevelscherm dat langs de erfgrens van de kavel loopt, terwijl het volume van het gebouw voor- en achteruitspringt. De ruimtes die daartussen ontstaan zijn buitenruimtes met verschillende kwaliteiten.

Gevelscherm

De lariksdelen van het gevelscherm staan onder twee hoeken naar de erfgrens en dus naar de straat gemonteerd. Zo ontstaat vanuit de openbare ruimte slechts heel even een kijkje achter de schermen. De verschillende hoeken van het hout sturen het oog in strategisch gekozen richtingen.

 Fotograaf Marcel van der Burg 

Geënsceneerde uitzichten

Ook van achter de schermen zijn de uitzichten geënsceneerd. De houten delen geven bewust bepaalde ‘vistas’  vrij. Hierdoor ontstaat een subtiele wisselwerking tussen publiek en privé. Mensen die op straat lopen zien syncopische fragmenten, van wat achter de schermen gebeurt.

Diagonaal

Het gebouw is diagonaal ontwikkeld. Dit creëert zichtlijnen vanuit ruimtes door de buitenruimtes heen naar andere delen van het gebouw. Er ontstaat een sterke relatie tussen de terrassen, de patio, het tuintje en de verschillende functies binnen het huis.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Joulestraat
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Piano Huis in Leiden
  • Adviseur installaties Agterhof Installatiebedrijf, Noorden
  • Adviseur akoestiek Bureau Earth, Boskoop
  • Aannemer Aannemingsbedrijf G. Bruijnes, Alphen a.d. Rijn
  • Bouwmanagement IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 210,5 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 157,8 m2
  • Programma woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2008
  • Definitief ontwerp 01-10-2008
  • Aanvang bouw 04-06-2012
  • Oplevering 01-04-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 315.000
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau pasel.kuezel architects, Rotterdam
Reageer op dit artikel