Project

Paviljoen KAPKAR/ SF-P7S – Studio Frank Havermans

Geen categorie

Bovenop een nieuwe dijk in Nijmegen ligt het proefveld BouwLab. Hier wordt tijdelijk geëxperimenteerd met nieuwe vormen van wonen, bouwen en ontwerpen. Het gebied, waar vroeger huizen en boerderijen stond, moest plaats maken voor de rivier. Nu liggen er een nevengeul en een uitgestrekt groen stadseiland. In dit spanningsveld van ontwikkelingen is het paviljoen KAPKAR/ SF-P7S van Studio Frank Havermans gesitueerd.

Paviljoen KAPKAR/ SF-P7S – Studio Frank Havermans

De Nijmeegse ‘place making’ organisatie Stichting Fabrikaat vroeg Studio Franks Havermans een verplaatsbaar paviljoen te ontwerpen om te programmeren voor debatten, presentaties en tentoonstellingen. Naast ruimte voor vijftig mensen en veel daglicht, bestond de uitdrukkelijke wens een tot verplaatsbaarheid en een bijzondere verschijningsvorm. De basis bestaat uit een lichte stalen draadconstructie, van bouwsysteem KNØP van MCT. Hierop is een ruwe douglas houten vloer gelegd die aan de randen omhoog loopt.

  

Inspiratie 

Frank Havermans liet zich inspireren door het gebint, een draagconstructie die bijvoorbeeld in oude boerderijen te vinden zijn. “In het ontwerp van mijn paviljoen heb ik de hoofdconstructie geëxtrapoleerd en van binnen naar buiten geplaatst, zodat de spanten ook op een ruimtelijke manier onderdeel worden van de wand en de constructie zich nadrukkelijk manifesteert als integraal onderdeel van het gebouw.”

  

Spanten 

Zeven gelijke ‘spantbenen’ bepalen de hoofdconstructie van het gebouw. Door deze open te vouwen komt het moment onderaan het basement te liggen. In het interieur biedt de holle ruimte plek om in te zitten. Waar van buitenaf de diep zwarte spanten met de metalen en transparante golfplaten een scherpe futuristische uitstraling geven, heefthet paviljoen door de oranje verf en houten vloer van binnenuit een wat zachter karakter.

  

Dynamisch 

“Door het bouwwerk deels op te laden met een aantal verschillende elementen uit de boerderijtypologie in combinatie met hedendaagse materialen heb ik een hybride gecreëerd. Het experimentele bouwwerk heeft een spannend architectonisch uiterlijk en een dynamische verschijningsvorm waarmee ik een krachtig signaal af wil geven dat architectuur ook vanuit een eenvoudige situatie kan worden gecreëerd”, aldus Frank Havermans.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lentse Warande
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Paviljoen KAPKAR/ SF-P7S - Studio Frank Havermans
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 09-08-2016
  • Opdrachtgever Stichting Fabrikaat Nijmegen
  • Ontwerpbureau Studio Frank Havermans
Reageer op dit artikel