Project

Paviljoen De Waag

Geen categorie

Het paviljoen De Waag is gebouwd voor Buurtvereniging De Waag, een buurt- en speeltuinvereniging die verschillende activiteiten organiseert voor kinderen en ouderen uit de Nieuwmarktbuurt en omstreken in Amsterdam. Een sociaal duurzaam gebouw dat zich door de specifieke vormgeving en het materiaalgebruik op een natuurlijke manier in zijn omgeving voegt: het kinderspeelterrein.

Paviljoen De Waag

 

Met het buurtpaviljoen de Waag heeft de Nieuwmarktbuurt een nieuwe ontmoetingsplek gekregen. Het is de spil van de speeltuin de Waag en door zijn multifunctionele opzet voor vele activiteiten te gebruiken. Iedereen die vanuit de buurt en voor de buurt een activiteit wil organiseren kan het paviljoen gebruiken. Het buurtpaviljoen de Waag is een klein icoon in de buurt waarmee de leefbaarheid en de sociale cohesie in de buurt een positieve impuls hebben gekregen: www.speeltuindewaag.nl

Buurtpaviljoen de Waag staat vrij in de ruimte van de speeltuin de Waag. De ovale, sculpturale vorm benadrukt het vrijliggende karakter. Het opent zich rondom naar de omgeving met glazen puien afgewisseld met penanten die op de grond landen in de vorm van een bankje. Het bankje verankert het gebouwtje aan het maaiveld en aan zijn omgeving. Een overstek van één meter fungeert als zon- en regenwering, een beschutte plek waar buurtbewoners kunnen zitten en bijvoorbeeld naar hun spelende kinderen kunnen kijken. Het project is nauwe samenwerking met de buurt en de gebruikers tot stand gekomen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oudeschans 10-D
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Paviljoen De Waag
  • Projectarchitect(en) Marlies Rohmer
  • Toeleveranciers false
  • Programma Speeltuingebouw met activiteitenruimte, werkplekken, keuken, opslagruimte, sanitaire voorzieningen.
  • Aanvang bouw 01-09-2014
  • Oplevering 01-09-2013
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam i.c.m Speeltuinvereniging De Waag
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Marlies Rohmer
Reageer op dit artikel