Project

Parktheater

Geen categorie

De bestaande Stadsschouwburg -gerealiseerd in 1963- is zowel installatief als bouwkundig geheel gerenoveerd. Aan de parkzijde, naast het bestaande gebouw, is een nieuwe zaal toegevoegd, geoutilleerd met een hypermoderne toneelinstallatie die het mogelijk maakt de zaal zowel voor vlakke vloer, als lijst-theater te gebruiken.

Parktheater

Deze zaal, een grote betonnen toren, is voorzien van een groot raam op het park, dat een licht en zicht relatie tussen park en toneel mogelijk maakt: Parktheater Eindhoven.

Het concept van de opgave is het behouden van de kwaliteiten van de bestaande schouwburg en deze versterken door het toevoegen van een -meer experiment-gerichte- nieuwe zaal aan het park; de combinatie van het bestaande Pluche en het nieuwe Park.De grote zaal is op een vrijwel onzichtbare manier gestript, voorzien van nieuwe installaties en weer terug opgebouwd. Met name grote ingrepen, zoals het aanbrengen van 2 nieuwe lichtbruggen en het toevoegen van een luchtbehandelingsinstallatie zijn op een zeer zorgvuldige manier uitgevoerd en dragen er op deze wijze aan bij dat het bestaande karakter van deze zaal behouden is gebleven.De nieuwe zaal is eigenlijk een toneeltoren waar ook het publiek in zit. Door de gehele zaal uit te voeren met trekken tbv de toneeltechniek, de orkestbak beweegbaar te maken en vervolgens de tribune inschuifbaar uit te voeren, ontstaat een multifunctionele zaal die geschikt is voor alles wat ligt tussen klassiek theater en vlakke vloer voorstellingen.Het theaterraam in de Nieuwe Zaal zorgt voor daglicht en uitzicht op het park. Naast de mogelijkheden die dit biedt met het oog op voorstellingen, is een belangrijk voordeel ook gelegen in het gegeven dat de mensen die de gehele dag aan het werk zijn met het voorbereiden van de voorstelling voor die avond, nu de kans krijgen om dit bij daglicht te doen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Theaterpad 1
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Parktheater
  • Projectarchitect(en) Arie van Rangelrooy, Pim van der Linden
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17000
  • Programma cultuur, Utiliteitsbouw
  • Aanvang bouw 16-04-2013
  • Opdrachtgever Stadsschouwburg Eindhoven
  • Ontwerpbureau architecten-en-en
Reageer op dit artikel