Project

PALEISBRUG

Geen categorie

De Paleisbrug is een verhoogd park en voetgangers-en fietsbrug in één. De brug vormt een 250 meter lange verbinding over het spoor tussen het historisch centrum van s-Hertogenbosch en het Paleiskwartier. De nieuwe brug is bovendien een grote zonnecollector, die de omliggende wijk van energie gaat voorzien.

PALEISBRUG

Vanwege de lengte van de brug en het spectaculaire uitzicht over het naastgelegen natuurgebied De Gement, is op de brug een verblijfsgebied gemaakt. Het park op de brug sluit aan op het uitzicht, maar ook op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in het Paleiskwartier. Door van de brug een parkachtig verblijf te maken, is er in het centrum van ’s-Hertogenbosch ruim 2.500 m2 park toegevoegd.

Planten, bomen, bestrating, meubilair en verlichting zijn geïntegreerd in gevouwen platen van weervast-staal. De roestbruine kleur van het staal is karakteristiek voor de Paleisbrug. De positie van de groenvakken en boombakken op de brug is bepaald in samenwerking met Piet Oudolf, die het beplantingsplan voor de Paleisbrug heeft gemaakt.

Om de brug in de winter ijsvrij te kunnen houden, was vloerverwarming met een lage temperatuur een uitgangspunt bij het ontwerp. Strooizout is geen optie, dat zou de planten doden en het materiaal aantasten. De Paleisbrug fungeert daarom in de zomer als een enorme zonnecollector. De vloerverwarming/zonnecollector is aangesloten op een warmte/koude opslag. De brug haalt ‘s zomers meer warmte uit de brug dan er in de winter nodig is en levert energie aan de omliggende wijk.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats ‘s-Hertogenbosch
  • Projecttitel PALEISBRUG
  • Projectarchitect(en) Benthem Crouwel Architects
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.500 m2
  • Programma Brug en park
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2015
  • Definitief ontwerp 01-05-2015
  • Aanvang bouw 01-09-2015
  • Oplevering 01-05-2015
  • Opdrachtgever Gemeente ‘s-Hertogenbosch afdeling Stadsontwikkeling
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects
Reageer op dit artikel