Project

Openbaar pop-up toilet Easehouse in Rotterdam

Geen categorie

Het Rotterdamse LAGADO architects heeft voor de Stichting Singeldingen een openbaar pop-up toilet ontworpen. Stichting Singeldingen organiseert en stimuleert ontmoeting en creativiteit met onder andere een zomerkiosk in het Heemraadspark. De Easehouse pop-up toiletten omarmen het zomerse buitengevoel dat de stichting uitdraagt.

Openbaar pop-up toilet Easehouse in Rotterdam

Buurtbewoners van het Heemraadspark in Rotterdam worden ’s zomers bij elkaar gebracht met het culturele programma van Stichting Singeldingen. De stichting, levend op de bijdrages van vrijwilligers, heeft tijdens dit programma de verantwoordelijkheid voor openbare toiletten in het park. Om hun ecovriendelijke dixies te vervangen, vroeg Singeldingen aan LAGADO architects om een uitnodigend en tijdelijk toilet te ontwerpen. Dit resulteerde in ‘Easehouse’, een vriendelijk pop-up toilet dat uitzicht biedt op de boombladeren.

Buitengevoel

Easehouse staat in een speeltuin aan de Heemraadssingel in Rotterdam. In het gebouwtje zijn twee toiletten van verschillende groottes geplaatst. Het kindertoilet scheidt zich van het toilet voor volwassenen middels een diagonale optrede in de centrale ingang. De omliggende bomen geven gevoel van veiligheid en leveren een mooi schaduwspel op het gevouwen dak. Het dak, dat zich deels opent naar de buitenlucht, voorziet de toiletten van bescherming en ventilatie, en biedt uitzicht op de boombladeren. Dit versterkt het buitengevoel en de aantrekkelijkheid van de toiletten.

Verwelkoming in de buurt

Het hele gebouw is gemaakt van donkergroene en donkerbruine betonplex. Omdat Easehouse alleen in de het begin van de zomer in de speeltuin staat, moet het gebouw makkelijk getransporteerd kunnen worden. De constructie is daarom deels demontabel en te vervoeren op een kleine trailer. Buurtbewoners waren echter zo blij met het initiatief, dat ze hebben aangeboden om zowel de zomerkiosk van Singeldingen, als het pop-up toilet van LAGADO Architects, te onderhouden in de minder drukke zomermaanden.

Rotterdam Architectuurprijs

LAGADO’s toiletten staan inmiddels op de longlist voor de Rotterdam Architectuurprijs 2014. De projecten op de longlist zijn afgelopen maand ingediend door zowel professionals als het brede publiek. De lijst biedt een overzicht van onder andere Rotterdamse scholen, bedrijfsgebouwen en bruggen. De shortlist van de Rotterdam Architectuurprijs wordt binnenkort bekend gemaakt. De jury- en publieksprijs worden op 17 december 2014 uitgereikt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heemraadssingel
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Openbaar pop-up toilet Easehouse in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Maria Vasiloglou, Victor Verhagen
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 03-10-2014
  • Oplevering 01-05-2014
  • Opdrachtgever Stichting Singeldingen
  • Ontwerpbureau LAGADO Architects
Reageer op dit artikel