Project

Onderzoekscentrum Halley VI op Antarctica

Geen categorie

In het sneeuwwitte landschap van Antarctica is Halley VI neergestreken. Het nieuwste Britse onderzoekscentrum is vormgegeven als een ruimteschip dat alle extreme klimatologische omstandigheden kan weerstaan. In het ontwerp van Hugh Broughton Architects en AECOM kunnen de verschillende volumes losgekoppeld en naar een andere locatie verplaatst worden.

Onderzoekscentrum Halley VI op Antarctica

Als enige onderzoekscentrum ter wereld kan Halley VI zich verplaatsen. Het lab bevindt zich op drijvend ijs ‘the Brunt Ice Shell’, dat zich per jaar 400 meter richting zeeniveau verplaatst. Om deze reden zou het voormalige onderzoekscentrum niet meer kunnen blijven functioneren. Sinds 1957 zijn vier andere voormalige onderzoekscentra onder de sneeuw bedolven en bezweken.

Nieuw concept

In het nieuwe ontwerp van Hugh Broughton Architects in samenwerking met AECOM is er een nieuw concept bedacht. Het onderzoekscentrum bestaat uit verschillende los te koppelen volumes. Deze zijn op een hydraulisch systeem gezet. Het systeem bestaat uit op ski gebaseerde modules, waarmee het centrum zichzelf verplaatst en optilt boven de ophopende sneeuw.

 

 Interieurbeeld centrale ruimte onderzoekscentrum. Render van HughBroughton Architects

Het rode hart

Het centrale rode volume is letterlijk en figuurlijk het hart van Halley VI. Hier komen de onderzoekers samen om te eten, drinken en recreëren. Een centrale trap verbindt twee bouwlagen met een bar en bibliotheek. In de zeven blauwe volumes van ieder 150 m2 in het noordelijke platform bevinden zich de leef- en slaapruimten en in het zuidelijke platform de onderzoeksruimten.

Flexibiliteit

Een van de grootste vereiste in het ontwerp was flexibiliteit. In de eerste plaats wisselt de bezettingsgraad van 16 personen in de winter tot 52 personen in de zomer. Daarnaast konden de volumes alleen in de zomerperiodes worden opgebouwd; periodes van slechts negen weken. In barre omstandigheden vond de assemblage zo snel mogelijk plaats en met zo klein mogelijke milieubelasting.

Leven in de kou

In de harde omstandigheden is de techniek in het onderzoekscentrum van levensbelang. Zes generatoren wekken elektriciteit op door het verbranden van gas. Omdat het gas duizenden meters getransporteerd moet worden, wordt er een zo minimaal mogelijk energiegebruik nagestreefd. Naast een slim energieplan en de bijna geheel gesloten afvalkringloop is er ook rekening gehouden met de psychische gesteldheid van de onderzoekers gedurende de winter. Een speciaal ontwikkelde bedlamp bootst in de donkere tijden daglicht na om het biologische ritme van het lichaam te activeren.

Aerogel

Voor de vervaardiging van de thermisch geïsoleerde gevels van de volumes werd gebruikt gemaakt van translucent isolatiemateriaal Aerogel. In de Architect van maart 2011 is een artikel verschenen die dit materiaal uitgebreid bespreekt.

Hugh Brougthon Architects won in samenwerking met AECOM de internationale prijsvraag die in 2004 werd uitgeschreven door British Antarctic Survey (BAS) en Royal Institute of British Architects (RIBA). Op ‘The Brunt Ice Shelf’ vindt onderzoek plaats naar het magnetische veld van de aarde en naar de atmosfeer.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Onderzoekscentrum Halley VI op Antarctica
  • Aannemer Galliford Try
  • Bouwmanagement AECOM
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2005
  • Aanvang bouw 18-02-2013
  • Oplevering 01-02-2012
  • Opdrachtgever Natural Environment Research Council (NERC) en British Antarctic Survey (BAS)
  • Ontwerpbureau Hugh Broughton Architects
Reageer op dit artikel