Project

Nominatie ARC16 Detail Award: Betonnen poëzie – sculp[IT]architecten BVBA

Architectuur

sculp[IT]architecten BVBA ontwierp een woning met ‘binnen- en buitenruimtes rond een as’. Zo ontstaat er een intense relatie is tussen de natuur en het interieur. Het wonen is niet begrensd door muren, maar in weze door het omringende landschap.

Het gebouw is qua volumetrie een combinatie van volumes met verschillende hoogtes. Hierdoor wordt het volume gebroken wat leidt tot een speelse massa-opbouw. Eveneens wordt er op deze wijze een intens contact tussen ‘het bos’ en ‘het gebouw’ verkregen, waardoor er een sterke relatie is tussen binnen en buiten en het idee van leven ‘in het bos’ ondersteund wordt.

sculp[it]architecten kiest bewust voor het gebruik van beton als gevelmateriaal; dit in de vorm van plankenbekist prefabbeton. Alle gevels worden op dezelfde manier behandeld. Dit zorgt voor een homogeniteit waardoor er een zekere rust en soberheid ontstaat – in contrast met het spel van volumes. De keuze van gevelmaterialen is beperkt; namelijk beton, glas en houten schrijnwerk. Dit om evenwicht in het architecturale geheel te brengen, in contrast met de volumestapeling.

Het project is sterk gedetailleerd zodat er een verfijning en subtiliteit ontstaat. Het glas wordt ‘koud’ geplaatst waardoor er bijna geen waarneembare grens is tussen binnen en buiten. En in contrast hiermee worden de opengaande elementen in het buitenschrijnwerk net geaccentueerd; warm houten buitenschrijnwerk met een relatief zware profilering zodat ook hier een evenwicht wordt gecreëerd.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC16 Detail Award: Betonnen poëzie - sculp[IT]architecten BVBA
  • Projectarchitect(en) Silvia Mertens
  • Toeleveranciers false
  • Programma Een gezinswoning
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau sculp[IT]architecten BVBA
Reageer op dit artikel