Project

Nominatie ARC16 Architectuur Award: Stadhuiskwartier Deventer – Neutelings Riedijk Architecten

Geen categorie

Het Stadhuiskwartier in Deventer verenigt het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor. Het ontwerp sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van met elkaar verbonden tuinen en binnenpleinen. Het project omvat in totaal 24.000 m2 waarvan 19.500 m2 nieuwbouw en 4.500 m2 renovatie, restauratie en verduurzaming van rijksmonumenten. De nieuwbouw bestaat uit een voorgebouw en een teruggelegen hoofdgebouw.

Nominatie ARC16 Architectuur Award: Stadhuiskwartier Deventer – Neutelings Riedijk Architecten
Gemeentehuis Deventer, Neutelings Riedijk architecten

Het stadhuiskwartier is een openbaar gebouw en biedt plaats aan het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten. De bezoekers en gebruikers van het stadhuiskwartier brengen levendigheid in een voorheen verlaten stuk binnenstad. Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen hoven; een open hof en een overdekt binnenhof. Aan de zijde van de bebouwing zijn twee groene stadstuinen. Op de eerste etage is een rondgang gecreëerd die alle historische delen én het voorgebouw met elkaar verbindt.

Het nieuwe voorgebouw heeft twee lagen met een kap en een gevelcompositie met een sterke verticale belijning, net als de naastgelegen gebouwen en het oude stadhuis. Hierdoor schrijft het voorgebouw zich vanzelfsprekend in, in zijn historische omgeving.

Het hoofdgebouw telt drie lagen, net als de meeste bestaande huizen eromheen. De hoge verticale ramen sluiten aan bij de architectuur van de binnenstad en brengen daglicht binnen tot diep in het gebouw. Het hoofdgebouw heeft een daklandschap dat bestaat uit een regelmatig ritme van mansardekappen en groene, platte daken. Het dakterras biedt een panoramisch uitzicht. Kunstenaar Loes ten Anscher heeft een reeks roosters ontworpen met 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren in aluminium gegoten en vormen samen één groot kunstwerk.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC16 Architectuur Award: Stadhuiskwartier Deventer - Neutelings Riedijk Architecten
  • Projectarchitect(en) Michiel Riedijk
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2011
  • Definitief ontwerp 01-11-2011
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Gemeente Deventer
  • Ontwerpbureau Neutelings Riedijk Architecten
Reageer op dit artikel