Project

Nominatie ARC13 Architectuur – De Nekkerpool

Geen categorie

Provinciaal sport- en recreatiecentrum De Nekker biedt een combinatie van in- en outdoor-activiteiten. Met het nieuwe zwembad wordt dit aanbod nog groter. De uitdaging voor VenhoevenCS was om naast het ontwerpen van een modern en duurzaam zwembad deze kans ook aan te grijpen om een nieuw gezicht te geven aan recreatiegebied De Nekker als geheel.

Nominatie ARC13 Architectuur – De Nekkerpool

De uitstraling van de Nekkerpool is licht, ruim en transparant. Vanuit het hele complex is er uitzicht op en doorzicht naar het prachtige domein van De Nekker. Door middel van een grote patio, verbindende luifel, een spectaculaire pergola en zorgvuldig gekozen vensters naar de omgeving speelt het landschap een cruciale rol in het nieuwe complex. Aan de zuidzijde zijn in de nieuwe ruimtelijke opzet alle horecafuncties samengebracht tot één helder volume dat werkt als een grote kijker richting het recreatieterrein.

De hoge ambities van de opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid zijn zowel in de materialisatie als op het gebied van de installaties ver doorgevoerd. Badwater dat ‘s nachts wordt gebufferd om verdamping tegen te gaan, cradle to cradle tegelafwerking van de gevel, een hoogwaardig energiedak en een K-peil van 17 zijn enkele voorbeelden van maatregelen die er zijn genomen. Daarnaast is er budget vrijgehouden om na twee jaar goed monitoren van het energieverbruik het gebouw op een adequate en realistische manier aan te passen en energieneutraal te maken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nekkerspoel-Borcht 19
  • Plaats Mechelen
  • Projecttitel Nominatie ARC13 Architectuur - De Nekkerpool
  • Projectarchitect(en) Ton Venhoeven, Manfred Wansink - Uitvoerend architect: Buro II & Archi+i
  • Toeleveranciers false
  • Programma Nieuwbouw van zwembadcomplex aan bestaand sportcomplex met wedstrijdbassin, instructie bassin, doelgroepenbassin, tribune, horeca, kinderspeelzaal en vrijstaand entreepaviljoen. Complete renovatie van bestaande horeca (deels ook nieuwbouw) en keuken. Nieuwe aanleg buitenruimte inclusief speelse waterelementen
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2013
  • Definitief ontwerp 30-08-2013
  • Aanvang bouw 07-10-2013
  • Oplevering 01-10-2012
  • Opdrachtgever Provincie Antwerpen, Dienst Infrastructuur
  • Ontwerpbureau VenhoevenCS architecture+urbanism ism Buro II & Archi+i
Reageer op dit artikel