Project

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere door Drost + van Veen architecten

Geen categorie

Aan de rand van een voor Europa uniek natuurgebied biedt natuurbelevingcentrum De Oostvaarders een weidse blik op steeds ongerepter wordende, door mensen aangelegde natuur. De zwarte houten sculptuur van Drost en van Veen architecten laat met een overstek van acht meter in kruislings verlijmd hout de grenzen zien van de Nederlandse bouwervaring op dit gebied. Zowel kinderen als architecten kunnen er iets leren.

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere door Drost + van Veen architecten

Drost + van Veen architecten kreeg de opdracht voor het voorlichtingscentrum in Almere vanwege de kracht en eenvoud van het concept. Basis hiervoor vormt het idee om te reageren op de verschillende soorten natuur die elkaar op de locatie ontmoeten. Aan de boszijde is het volume hoog en smal, naar het water toe wordt het geleidelijk breder en lager. De eerste verdieping steekt hier met een overstek verder naar voren, wat de horizontaliteit van het panoramische uitzicht benadrukt. Een kleiner volume komt als een kraaiennest boven het schuin aflopende dak uit. Dwars hierop staat het gebouw aan de ene zijde verankerd in de dijk, terwijl een glazen pui de begane grond aan de andere zijde met het water verbindt. Matzwarte houten planken op geprefabriceerde gevelpanelen verwijzen met hun wisselende ritme en richting naar de begroeiing van bos en waterrand.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 4, 2009, p84-87.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oostvaardersbosplaats
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere door Drost + van Veen architecten
  • Adviseur installaties ABT, Velp
  • Aannemer Reimert Bouw, Almere
  • Interieurarchitect Overtreders W, Zaandam
  • Landschapsarchitect Ank Bleeker en Anneke Nauta, Bennekom
  • Bouwmanagement ABT, Delft / Detailontwerp houtconstructies H.E.Lüning
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 478 m2
  • Programma milieu-educatiecentrum met tentoonstellingsruimte, panoramaruimte, restaurant, auditorium, vergaderruimte, kantoorruimte en vogelspotruimte (kraaiennest buiten)
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2004
  • Definitief ontwerp 01-09-2006
  • Aanvang bouw 01-04-2009
  • Oplevering 01-02-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €1.120.000 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €1.000.000 excl btw
Reageer op dit artikel