Project

Musée des Confluences

Geen categorie

In het zuiden van Lyon is in 2014 het Musée des Confluences gebouwd. Dit nieuwe, karakteristieke museum, staat in het teken van wetenschap, mens en maatschappij en is ontworpen door Coop Himmelb(l)au.

Musée des Confluences

Het gebouw maakt deel uit van Lyon Confluence: een stedelijke herontwikkeling van het gebied waar de twee rivieren van de stad samenkomen. Hier wordt een nieuwe duurzame wijk voor wonen, werken en cultuur gerealiseerd.

Het bijzonder vormgegeven gebouw is 190 meter lang, 90 meter breed en 41 meter hoog. Architectenbureau Coop Himmelb(l)au heeft het gebouw ontworpen als een transparante kristal aan de ene kant en een zwevende wolk aan de andere kant, die symbool staan voor respectievelijk het bekende en het onbekende. 

Op 40 meter hoogte bevindt zich een dakterras, vanwaar men een spectaculair uitzicht op de stad heeft. Voor de bekleding van deze terrassen is Zoontjens ingeschakeld. Zij produceerde hiervoor speciale tegels. De tegels zijn bestand tegen de zware windkrachten die op deze hoogte spelen. De grijze toplaag past perfect bij de rest van het gebouw. De tegels zijn gelegd op DNS®Large. Dit onderliggende systeem zorgt voor een goede drukverdeling van de zware tegels en zorgt ervoor dat het dakterras vlak en waterpas ligt.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Quai Perrache 86
  • Plaats Lyon
  • Projecttitel Musée des Confluences
  • Projectarchitect(en) Wolf D. Prix
  • Aannemer Vinci Construction
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 23-07-2015
  • Ontwerpbureau Coop Himmelb(l)au
Reageer op dit artikel