Project

Maatschappelijk verzamelgebouw in Culemborg

Geen categorie

In de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg wordt naar een uitzonderlijk hoog ambitieniveau voor duurzaam bouwen en het mengen van woon- en werkfuncties gestreefd. In deze bijzondere wijk ontwierp Dittmar Bochmann Architecten schuin tegenover het station een verzamelgebouw met een divers programma.

Maatschappelijk verzamelgebouw in Culemborg

 

 

Op de onderste twee bouwlagen bevindt zich een kantoorruimte voor sociaal-maatschappelijke organisaties. Daarboven zijn drie tussenvoorzieningen voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen gerealiseerd. Hier worden onder meer daklozen en mensen met psychosociale problemen in groepswoningen tijdelijk gehuisvest en begeleid. Op de bovenste twee bouwlagen bevinden zich drie maisonnettes voor tijdelijke bewoning van huurders van de corporatie zelf.

Stedebouwkundig accent

Het 5-laagse volume vormt een stedebouwkundig accent voor de entree van het daarachter liggend gebied. Om de aansluiting bij de omgeving te versterken liggen de bovenste twee bouwlagen iets terug en is gewerkt met een asymmetrische gevelcompositie. Een grote entreehal op de hoek van het gebouw zorgt voor een uitnodigend gebaar naar de voor- en zijkant toe.

 
Fotograaf Marcel van der Burg  

Grote raamopeningen en warm karakter

De uitstraling van dit compacte gebouw wordt bepaald door grote raamopeningen en het natuurlijke en warme karakter van de bakstenen en de houten gevelbekleding. Passend bij het duurzame karakter van de wijk zullen de bakstenen gevels in de loop van de jaren begroeien met klimplanten.

Veel aandacht voor afwerking

Veel aandacht is door Dittmar Bochman Architecten besteed aan de uitvoering van de stalen spankabels voor de klimplanten, de zetwerkkaders rondom de raamopeningen en het integreren van zonweringen en ventilatieroosters in de gevel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Parallelweg Oost 13
  • Plaats Culemborg
  • Projecttitel Maatschappelijk verzamelgebouw in Culemborg
  • Projectarchitect(en) Jan Bochmann
  • Adviseur installaties Viac installatie adviseurs
  • Adviseur akoestiek M+P raadgevende ingenieurs, Aalsmeer
  • Aannemer Chr. van Arnhem & zonen, Culemborg
  • Bouwmanagement Konstruktieburo Snetselaar
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1474 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1159 m2 (gebruiksoppervlakte)
  • Programma Stallingsgarage, maatschappelijke kantoorruimte, tijdelijke opvang voor daklozen en mensen met psychosociale problemen, maisonnettes voor tijdelijke bewoning
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2010
  • Definitief ontwerp 01-12-2010
  • Aanvang bouw 12-05-2012
  • Oplevering 01-12-2011
  • Opdrachtgever Kleurrijk Wonen, Culemborg
  • Ontwerpbureau Dittmar Bochman Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel