Project

Looborch in Zeist

Geen categorie

Het ontwerp voor de Looborch in Zeist omvat 52 verzorgingsunits, 3 verpleegafdelingen van 8 bewoners, 55 zorgwoningen, een HOED (Huisartsen Onder Één Dak) en ondersteunende functies zoals een restaurant, café, keuken et cetera. Onder het gebouw bevinden zich twee parkeergarages.

Looborch in Zeist
Copyright Roos Aldershoff www.roosaldershoff.nl

 

 

De Looborch vormt een slangvormig volume dat het terrein in twee stedelijke ruimten verdeelt; een groene ruimte rondom de monumentale Oosterkerk en een meer verharde ruimte tussen de vleugels van het gebouw.
Deze ruimtes worden visueel verbonden door de hoofdentree die in een opening over twee bouwlagen voorziet. Plaatsing van de uiteinden van het volume naar de omringende villa’s maakt de schaalsprong acceptabel. Deze uiteinden zijn ook de laagste delen van het gebouw, van waaruit een gestage opbouw volgt naar de hoge bomenrug aan de andere zijde van het terrein. De Oosterkerk van architect B.W. Plooy, een rijksmonument, krijgt een wand achter zich geplaatst.
Door de abstractheid van het volume en de gevelbehandeling blijft de kerk het dominante gebouw vanaf de Woudenbergse weg. De materialisatie en uitwerking van de nieuwbouw refereert aan de Amsterdamse school, wat ook de bouwstijl van de kerk is. Een pannenkap wordt over het bovenste deel heen getrokken. De rest van het gebouw wordt uitgevoerd in baksteen, met een houten strook ter plekke van de verpleegafdelingen. De woonkamers van de verpleeggroepen worden voorzien van houten erkers. De balkons van de zorgwoningen worden uitgevoerd in baksteen en glas.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Woudenbergseweg 42
  • Plaats Zeist
  • Projecttitel Looborch in Zeist
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19397
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3367
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2001
  • Definitief ontwerp 01-06-2007
  • Aanvang bouw 22-06-2011
  • Oplevering 01-01-2010
  • Opdrachtgever Zorggroep Charim - De Meent
  • Ontwerpbureau Jorissen Simonetti architecten
Reageer op dit artikel