Project

Leefmilieu Brussel

Geen categorie

Nieuwe zetel van Leefmilieu Brussel, de overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving in het Belgische Hoofdstedelijk Gewest. Gezien het orgaan ambitieuze duurzaamheidsrichtlijnen decreteert, is het eigen onderkomen ontwikkeld als hoogstaand nationaal en internationaal voorbeeld op dit gebied ontwikkeld. Het nieuwe Leefmilieu Brussel is zowel BREEAM-Excellent als PHPP (Passivbau)-gecertificeerd.

Leefmilieu Brussel

Het nieuwe kantoor voor Leefmilieu Brussel kenmerkt zich door een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak. Een centraal atrium fungeert als voortzetting van het naastgelegen plein.

De onderste twee bouwlagen bevatten een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. De kantoren bevinden zich vanaf de derde verdieping boven de publieksruimtes en zijn volledig flexibel indeelbaar.

Een prominente, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen en moedigt het trapgebruik aan. Het gebouw heeft een relatief klein geveloppervlak en is goed geïsoleerd, onder meer door toepassing van een drievoudige beglazing in een thermisch onderbroken gevelsysteem. Tegen opwarming in de zomer is het glas sterk zonwerend en gecombineerd met een buitenzonwering die reageert op de warmtebelasting. Ook individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen te sterke temperatuursstijgingen in de zomer.

Een minimum aan mechanische ventilatie en betonkerngeactiveerde vloeren aangesloten op een warmte- en koudeopslag in de grond maken eveneens dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Het atrium speelt een belangrijke rol in het installatieconcept, onder meer doordat de warmte die het invangt wordt hergebruikt. Ook draagt het in hoge mate bij aan de transparantie van het gebouw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Havenlaan 86c
  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Leefmilieu Brussel
  • Projectarchitect(en) Jan Pesman, Jan Houtekamer
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.690 m2
  • Programma kantoren, publieksvoorlichting, educatie (o.a. leergang duurzaam bouwen), laboratorium
  • Voorlopig ontwerp 02-09-2014
  • Definitief ontwerp 02-09-2014
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 02-09-2014
  • Opdrachtgever Project T&T NV, Brussel
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel