Project

L28 is een nieuwbouwproject in de Maritieme wijk van Sint-Jans Molenbeek. In het gesculpteerde volume bevindt zich een kinderdagverblijf, een polyvalente ruimte voor de buurtbewoners, een lokaal voor de parkwachter en acht passieve woningen.
Onder de overdekte ruimte aan het park bevinden zich de toegangen tot de 8 appartementen en het kinderdagverblijf.

L28

Het gebouw is een constructie van vloerplaten en kolommen volgens het ‘plan-libreprincipe’ dat ingepakt wordt met een dik isolatiepakket en bekleed is met houten planken. De lange smalle bandramen die diep zijn geplaatst zorgen voor een natuurlijke zonwering.

Ondergronds wordt een parkeergarage met bergruimtes, fietsenstalling en technische lokalen voorzien.

Het woonproject L28. Hier werden op een sokkel van gemeenschappelijke voorzieningen een 8-tal sociale passieve appartementen gerealiseerd. Het project werd bekroond als voorbeeldproject door het Brussels gewest. Deze stedelijk sculptuur bewijst dat passief bouwen de ontwerpvrijheid niet hoeft in te perken.

Ook voor dit project was het ontwerpproces bijzonder. Er werd veel verwacht van de architect en landschapsarchitect, namelijk een heel traject van bewonersparticipatie moest mee worden begeleid. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek, het bureau Fondu landscape architects en B-architecten zorgden voor veel referentie materiaal om tijdens frequent buurtoverleg met de omwonenden te kunnen communiceren.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres J. Dubrucqlaan 224-226
  • Plaats Brussel
  • Projecttitel L28
  • Projectarchitect(en) Liesbeth Storkebaum
  • Toeleveranciers false
  • Programma Gegroepeerde woning
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 01-09-2011
  • Opdrachtgever Gemeente Molenbeek
  • Ontwerpbureau B-architecten NV
Reageer op dit artikel