Project

Kunst- en hoefsmederij Anderlecht

Geen categorie

De twee opleidingen kunst- en hoefsmederij worden met de nieuwbouw verenigd op één locatie om de cursisten (volwassenen- en avondonderwijs) alle hedendaags comfort te bieden en ervoor te zorgen dat het nieuwe gebouw een uithangbord wordt voor het ambacht. Het terrein bevindt zich op een perceel waar zich twee scholen bevinden volgens campusmodel, m.n. het CVO en de Erasmushogeschool. De nieuwe school wordt met zij n compacte vorm op dezelfde manier ingeplant. De locatie werd zo gekozen dat de rest van het terrein als buurtgroen kan gebruikt worden.

Kunst- en hoefsmederij Anderlecht

De nieuwe school met een programma van ca 1.525m2; en gaat uit van een patiomodel om veiligheid en geluidsbeheersing te garanderen. In de patio worden transparante sectionaalpoorten gebruikt zodat zichten op de patio en tussen de verschillende smidsen mogelijk zijn.

De gekozen vorm maakt een efficiënt en gedeeld gebruik van de technische ruimtes en installaties mogelijk. Het gebouw kreeg een betonnen plint van 1m20. De rest van de gevel en het dak werd bekleed met een koperkleurig gelakte staalplaat: metaalkleur legt een link met de ambachten, koper zorgt voor een aanwezigheid van het gebouw in de buurt zonder het te industrieel te laten overkomen,  ramen werden in zwart gelakte aluminium uitgevoerd. De variatie in de dakvorm legt verbinding met het industriële verleden van de buurt en zorgt voor een gevarieerde architectuur.

De dakvorm heeft een bijkomend voordeel naar optimale daglichttoetreding en de mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. De grote ramen garanderen een optimale daglichttoetreding maar geven ook een inkijk voor de toevallige passant. De school wil een energiezuinig gebouw zijn dat voldoet aan de E70-norm. Het gebouw is integraal toegankelijk voor andersvaliden. De meeste functies (smidsen, sanitairen, leslokaal) bevinden zich op het gelijkvloers. Op de duplexverdieping bevinden zich de kleedkamers, douches en nog twee klaslokalen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Materiaalstraat/Albert I-square, Flinsdreef
  • Plaats Anderlecht
  • Projecttitel Kunst- en hoefsmederij Anderlecht
  • Projectarchitect(en) BURO II & ARCHI+I
  • Interieurarchitect Bart Decloedt
  • Landschapsarchitect + Stedebouw: Frank Van Oost [omgevingsaanleg] en Kobe Vanhaeren [omgevingsaanleg]
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1536,57 m2/Terreinoppervlakte: 31.557 m2/Grondiname: 1.148,62 m2
  • Programma 1.536,57 m²
  • Voorlopig ontwerp 15-09-2014
  • Definitief ontwerp 15-09-2014
  • Aanvang bouw 20-08-2015
  • Oplevering 15-09-2014
  • Bouwsom inclusief installaties (€) Geraamde bouwkosten: 2.037.570,40/Aanbestedingsbedrag 2.416.204,91 excl. btw
  • Opdrachtgever GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Ontwerpbureau BURO II & ARCHI+I
Reageer op dit artikel