Project

Kulturhus De Nieuwhof

Geen categorie

Door jarenlange geleidelijke groei was de uitstraling & interne organisatie van De Nieuwhof niet meer optimaal.  “Het gebouw is ooit als gymzaal gebouwd, later is er een sociaal-cultureel centrum en een sporthal bijgekomen. De verschillende gebouwen lagen met hun achterkanten naar elkaar toe. Wij hebben er weer een eenheid van gemaakt met een gedeelde foyer”, zegt Johan De Wachter. 

Kulturhus De Nieuwhof

De installaties en uitstraling van het gebouw waren aan vernieuwing toe. Door jarenlange geleidelijke groei was de interne organisatie van het gebouw niet meer optimaal.

Door toepassing van ‘selectieve sloop’ en hergebruik is het bestaande casco zoveel mogelijk intact gebleven. Het staalskelet en dak zijn grotendeels behouden. Aan de zuidkant was ruimte voor uitbreiding. De nieuwe plattegrond van het Kulturhus vereenvoudigt de oriëntatie binnen het gebouw door heldere verbindingen tussen de verschillende gebouwdelen. De nieuwe entree en foyer zijn uitnodigend en representatief voor alle gebruikers.

Aan de buitenkant heeft het gebouw een luifel en terras rondom. De bestaande en de nieuwe gevel heeft een witte keimlaag waardoor het gebouw herkenbaar wordt als geheel. Door aanpassingen aan de gevel heeft nu elke gebruiksruimte een buitenruimte. De ontmoetingsruimte is uitgebreid met een groot terras aan de zuidzijde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rivierweg 1
  • Plaats Westervoort
  • Projecttitel Kulturhus De Nieuwhof
  • Projectarchitect(en) Johan de Wachter
  • Toeleveranciers false
  • Programma Cultureel centrum met Sporthal, gymzaal, ontmoetingsruimte, centrum voor jeugd & gezin, verenigingsruimtes, terras & parkeergelegenheid
  • Voorlopig ontwerp 31-08-2013
  • Definitief ontwerp 31-08-2013
  • Aanvang bouw 30-08-2013
  • Oplevering 07-09-2012
  • Opdrachtgever Gemeente Westervoort
  • Ontwerpbureau Johan De Wachter Architecten
Reageer op dit artikel