Project

Konya Atatürk Stadion door Bahadir Kul Architects

Geen categorie

Op een afstand van negen kilometer van Konya, Anatolië, Turkije, ligt het gelijknamige sportstadion, een ontwerp van het Turkse architectenbureau Bahadir Kul. Het stadion is 250.000 vierkante meter groot en huisvest een sporthal, een zwembad, een wielerbaan en atletiekbaan. Het stadion is aangepast aan de lokale cultuur.

Konya Atatürk Stadion door Bahadir Kul Architects

De gevel is in wit-groen opgetrokken, de kleuren van het voetbalteam Konyaspor. De geometrische vormen in het ontwerp van Bahadir Kul Architects verwijzen naar de Seltsjoek-cultuur net zoals de gevelbekleding die bestaat uit driehoekige, vijf- en zeshoekige vormen. Het stadion is ontworpen naar de UEFA en FIFA criteria. Deze regels zijn ook toegepast op de kunstgrasmat.

 Konya Atatürk Stadion door BKA

In het stadion kunnen 38.000 mensen plaatsnemen verdeeld over twee ringen in een  boogvorm.  De onderste tribune heeft een capaciteit voor 17.000 mensen en de bovenste voor 21.000 bezoekers. De tribunes zijn versterkt met beton net zoals de overdekte gebieden onder de tribunes. Het dak en de gevels zijn gemaakt van staal. De muur en het dak is bedekt met composietpanelen en QuadroCladpanelen. Aluminium interlock systemen en Olimpic polycarbonaat en groen getint glas worden gebruikt in de muur en dakbedekking. Metalen pannen met een breedte van 30 cm en een diepte van 15 cm zijn gebruikt om de vorm te accentueren en voorziet in de afvoer van dak- en gevelwater en assembleert de lineaire led verlichting.

 Konya Atatürk Stadion

Westelijke tribune

De kleedkamers, oefenterreinen, de scheidsrechterskamers, de jurykamers, mediaruimtes en VIP ingangen liggen op de westelijke tribune, net zoals de technische eenheden en de managementkantoren. De spelers gebruiken deze verhoging om het veld te betreden. Het publiek, media, vips, atleet- en bewakerssingangen en circulatiegebieden zijn van elkaar gescheiden. Ook de trappenhuizen van de bovenste en onderste tribunes liggen van elkaar gescheiden.

 Konya Atatürk Stadion 

In de kelder onder de tribunes is een parkeergarage. Warmtestralers zijn onder het dak geplaatst voor extra comfort voor de toeschouwers. Een sub-verwarmingssysteem wordt ingezet om het gras te beschermen onder zware weersomstandigheden. Een parkeerplaats voor 1500 voertuigen, parkeerplaatsen voor de bezoekende clubs, VIP’s en protocolparkeerplaatsen liggen buiten het eerste hek.  

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Konya
 • Projecttitel Konya Atatürk Stadion door Bahadir Kul Architects
 • Toeleveranciers false
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) Oppervlakte van het gebied: 250.000m2
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 90.000 m2
 • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
 • Definitief ontwerp 01-01-2012
 • Aanvang bouw 22-04-2015
 • Oplevering 01-07-2014
 • Opdrachtgever Gemeente Konya /
 • Ontwerpbureau Bahadir Kul Architects, Turkije
Reageer op dit artikel