Project

Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag door AAArchitects

Geen categorie

Het instituut bestaat uit twee hoofdgebouwen. AAArchitects kreeg de opdracht beide met elkaar te verbinden door middel van een gang die tegelijkertijd als foyer dienst doet. De scheiding tussen beide functies is subtiel vormgegeven door een verspringing in het dak. De ruimte is verder zonder kolommen uitgevoerd, waardoor de gang bij grote evenementen geheel als foyer kan functioneren.

Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag door AAArchitects

Het gangdeel sluit in hoogte aan op de bestaande plafondhoogte, terwijl naar boven oploopt naar de hoogte van de entree van de lezingzaal. De gang heeft een gelijke breedte, terwijl het foyerdeel  steeds breder wordt om aan te sluiten op de entree van de zaal. 

Glazen gevel

Het patroon van de glazen gevel van het bestaande historische pand is door AAArchitects doorgezet in de nieuwe gevel en waaiert uit naar het andere gebouw. Het principe hiervan is geïnspireerd op de ontwerpmethodiek voor een jurk van de Japanse modeontwerper Junya Watanbee. De stof voor deze jurk bestaat uit een driedimensionaal gelijkvormig raster dat door de beweging van het lichaam wordt vervormd en zo differentiatie krijgt.

 De hydraulische deur is bijna open. Fotograaf Rob ’t Hart

Relatie tuin

Om de relatie met de aangrenzende tuin zo sterk mogelijk over te laten komen, is een deur van 8,7 meter breed en tweeënhalve meter hoog in de gevel geïntegreerd. De deur wordt met hydraulische cilinders omhooggestuwd waardoor een grote luifel ontstaat en de transparantie van de gevel niet wordt verstoord door openslaande deuren. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prinsessegracht 23
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag door AAArchitects
  • Projectarchitect(en) Amer Alhassan
  • Adviseur installaties ABT, Velp
  • Adviseur akoestiek ABT, Velp
  • Aannemer DB Bouw, Zoeterwolde
  • Bouwmanagement ABT, Velp
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 160 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150 m2
  • Programma Foyer
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2007
  • Definitief ontwerp 01-02-2008
  • Aanvang bouw 10-05-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 400.000 excl btw
  • Opdrachtgever Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Den Haag
  • Ontwerpbureau AAArchitects, Rotterdam
Reageer op dit artikel