Project

Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden door LEVS architecten

Geen categorie

Na een bouwtijd van tien maanden wordt binnenkort het Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden geopend. In het energie neutrale ontwerp van LEVS architecten komen de collecties van Het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Frysk Lânbou Museum.

Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden door LEVS architecten

De collecties worden opgeslagen in een op een terp geplaatste ‘black box’ met roestrode gevels van gepoedercoate aluminium. Slanke ribben geleden deze box en vormen diepe nissen waar klimplanten de gevel begroeien en verbinden met het landschap. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar opslag- en klimaatcondities. Het depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten. Met de aanleg van de terp zijn de collecties in het depot ruim boven maaiveldniveau opgeslagen.

LEVS Depot Leeuwarden 

LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van een expertteam dat een innovatief klimaat- en opslagconcept ontwikkelde. Om de juiste klimaatcondities te scheppen en het erfgoed veilig te stellen wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

 LEVS Depot Leeuwarden

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het totale vermogen aan installaties voor de depotruimten met 26 kW vergelijkbaar met dat van de CV-ketel van een grote eengezinswoning.

Levs Depot Leeuwarden 

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED-verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 400 PV-panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

Door zelf energie op te wekken en in te zetten op een installatie-arm gebouw blijven de exploitatiekosten laag. Deze dalen met bijna 50 procent in vergelijking met die van een ‘traditioneel’ depot. Zo is voor het Fries erfgoed een toekomstbestendig en energieleverend gebouw gerealiseerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden door LEVS architecten
  • Aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma
  • Landschapsarchitect VLUGP
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2000 m2 depotruimte, 1000 m2 facilitaire ruimte
  • Voorlopig ontwerp 28-04-2015
  • Definitief ontwerp 28-04-2015
  • Aanvang bouw 12-05-2016
  • Oplevering 01-05-2016
  • Opdrachtgever Stichting Kolleksjesintrum Fryslân
  • Ontwerpbureau LEVS architecten
Reageer op dit artikel