Project

Koffiebar Qubik in Monfalcone door Waltritsch a+u

Geen categorie

In Italië zijn megabioscopen vaak grote dozen, die naast de zalen slechts bestaan uit onpersoonlijke restruimtes. Koffiebar Qubik in Monfalcone, een plaatsje in de buurt van Trieste, weet op voorbeeldige wijze de intieme schaal van haar interieur te verbinden met de grote schaal van de bioscoopzalen waarmee ze in verbinding staat.

Koffiebar Qubik in Monfalcone door Waltritsch a+u

Architect Dimitri Waltritsch uit Trieste maakte een bar die met haar 35 vierkante meter bescheiden is, maar door haar kleurgebruik en haar ruimtelijke opzet de aandacht van de passanten weet te vangen.

Signaal en meeting point

Een belangrijk element in het ontwerp is het deel van de bar dat vanuit het interieur de verkeersruimte van de bioscoop Kinemax insteekt. Dit zwevende volume werpt zich op als signaal, als een uitnodiging om even stil te staan. Aan het einde ervan heeft architect Dimitri Waltritsch een glazen kubus opgenomen, die speelt met de gedragspatronen van de bezoekers. Het wordt zo een plek om samen koffie te drinken. Tegelijkertijd is het een slimme manier om de beschikbare ruimte uit te breiden.

Contrasten

Een tweede plek om te staan is de zogenoemde ‘Kubo’, een mobiele structuur op wielen voor het staand nuttigen van consumpties. Overdag is de Kubo door de klanten te verplaatsen al naar gelang de behoefte van het moment, wat het interieur een dynamisch karakter geeft.
De inrichting van het zitgedeelte is een stuk zachter en warmer vormgegeven dan het strakke minimalisme van de stagedeeltes, dat is gematerialiseerd in zwart Corian en glas. Zo is er een constante spanning tussen orthogonale vormentaal en strakke moderne materialen enerzijds en ronde lijnen en warme traditionele materialen anderzijds.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Piazza Vittoria 41
  • Plaats Gorizia
  • Projecttitel Koffiebar Qubik in Monfalcone door Waltritsch a+u
  • Projectarchitect(en) Dimitri Waltritsch
  • Aannemer SZ Arredamenti, Cervignano
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 35 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2009
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 12-04-2010
  • Oplevering 01-09-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €70.000
  • Opdrachtgever Transmedia Spa, Gorizia
  • Ontwerpbureau waltritsch a + u, Dimitri Waltritsch, Trieste
Reageer op dit artikel