Project

Kinderdagverblijf Ripperda Op Stoom in Haarlem

Geen categorie

De locatie: Het fouragegebouw, in 1882 ontworpen door majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl, staat aan de rand van het terrein van de voormalige Ripperdakazerne. Dit terrein, ten noorden van het NS-station in Haarlem, is naar ontwerp van AWG-architecten uit Antwerpen tussen 2005 en 2010 herbestemd tot een nieuw woon-werkgebied. Het fouragegebouw omvat appartementen op de 1e en 2e verdieping en een commerciële ruimte op de begane grond. In deze ruimte is sinds oktober 2010 kinderopvang Op Stoom gevestigd, een bedrijf met een dertigtal vestigingen in de regio Kennemerland.

Kinderdagverblijf Ripperda Op Stoom in Haarlem
realisatie kinderdagverblijf in bestaand fouragegebouw

De opdrachtgever

Kinderopvang Op stoom is een autoriteit op het gebied van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. Kwaliteit en vernieuwing staan centraal in de zorg voor de kinderen bij Op Stoom. Er is in de verschillende vestigingen een breed aanbod van activiteiten voor de kinderen in de vorm van koken, kunst, muziek, natuur en sport met zelfs ponyclubs als onderdeel van de buitenschoolse opvang. Het gebouw en de inrichting spelen bij deze activiteiten voor Op Stoom een belangrijke rol.

De kinderen

Uitgangspunt voor het kinderdagverblijf Ripperda is dat de kinderen van de verschillende groepen met een verticale leeftijdsopbouw gemakkelijk met elkaar kunnen spelen, dat er verschillen plekken zijn voor de diverse spelactiviteiten en dat er een directe relatie is tussen binnen en buiten. Tegelijkertijd wordt de kinderen in de groep een veilge en huislijke omgeving geboden. Het ontwerp van het kinderdagverblijf is ontstaan vanuit deze gedachte over interactie tussen de kinderen en op basis van de ruimtelijke kwaliteiten van het fouragegebouw, dat bestaat uit een vier meter hoge langwerpige rechthoekige ruimte die op drie plaatsen ingesnoerd wordt door de trappenhuizen naar de bovenwoningen. Klassieke schuiframen zorgen rondom voor een overvloedige lichtinval.

De ruimte

In het midden van het gebouw liggen als een soort treintje, onder een kleine hoekverdraaiing ten opzichte van de lengteas, twee clusters met blokvormige ruimtes. Hierin zijn de ondersteunende functies, zoals slaapkamers, keukens en toilet- en verschoonruimten, ondergebracht, die geen direct daglicht vereisen. Deze clusters verdelen de ruimte van het fouragegebouw in drie gelijkwaardige groepsruimtes. De groepen, met twaalf tot zestien kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar, zijn georganiseerd rond een grote centrale gemeenschappelijke en multifunctionele ruimte. Verdieping hoge glazen puien, die over de clusters doorlopen, zorgen voor maximaal contact tussen de groepen en deze gemeenschappelijke ruimte. Aan de west en noordzijde van het kinderdagverblijf grenst een grote groene tuin die rechtstreeks vanuit de centrale hal en de groepsruimtes toegankelijk is.

De blokken in de clusters variëren in hoogte, materiaal en kleur, die voor elke functie specifiek is. De gekozen materialen zijn slijtvast en onderhoudsvriendelijk. De slaapkamers zijn aan de buitenzijde bekleed met verticale houten latten, die zijn aanbracht met kleine tussenruimtes waarachter een zwart doek met geluidabsorberend materiaal. Hierdoor ontstaat in de aangrenzende groepsruimtes een prettig akoestisch klimaat. De toilet- en verschoonruimtes zijn bekleed met mozaïektegels. Het resultaat is een lichte, kleurrijke en gevarieerde ruimte.

De keukens worden gekenmerkt door rode MDF beplating

Het fouragegebouw is een rijksmonument. Het aanbrengen van ventilatieroosters in de gevel is daarom niet gewenst. Om ook de slaapkamers in het midden van het gebouw van verse buitenlucht te kunnen voorzien is gekozen voor een luchtbehandelingsinstallatie met warmte terugwinning die gekoppeld is aan de vloerverwarming in het kinderdagverblijf. Door de kanalen van de installatie uit te voeren als zichtwerk wordt de hoogte en transparantie van de ruimte onderstreept.

Het ontwerp van het gebouw richt zich zowel op de kinderen en de leidsters als op de ouders. Niet alleen moet het gebouw een veilige en stimulerende omgeving zijn voor de kinderen, een prettige en gezonde werkomgeving bieden aan het personeel, maar ook is het een visitekaartje voor de ouders die uiteindelijk de keuze maken voor het kinderdagverblijf. Inmiddels is het succes van de Ripperda Op Stoom zo groot dat een vierde groep van drie tot vierjarigen een plek gevonden heeft in de centrale hal en een uitbreiding met een vijfde groep naast het gebouw binnenkort gerealiseerd zal worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Huzarenstraat 1
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Kinderdagverblijf Ripperda Op Stoom in Haarlem
  • Projectarchitect(en) Jaap Puister en Jack Deneke
  • Aannemer Rick Boer Bouw BV, IJmuiden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 320 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2007
  • Aanvang bouw 31-12-2010
  • Oplevering 01-03-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) ca. 300.000 euro (bouwkundig + installaties, excl. BTW)
  • Opdrachtgever Kinderopvang Op Stoom BV, Haarlem
  • Ontwerpbureau Puister Deneke architecten, Haarlem
Reageer op dit artikel