Project

Kapsalon Xantippe in Brugge

Geen categorie

De Belgische interieurarchitect Lieven Musschoot kreeg de opdracht om van kapsalon Xantippe een ruimte te maken waar binnen en buiten met elkaar in verbinding staan. Daarbij diende het interieur rust, openheid en een ‘zen’-uitstraling te hebben, en onderscheidend te zijn.

Kapsalon Xantippe in Brugge

 

 

De eigenaar van kapsalon Xantippe wist het aanpalende gebouw te kopen en wilde de muren tussen de twee panden doorbreken. Zo werd haar zaak van 75m² uitgebreid tot 300m². Uit de nieuwe ruimte ontstond een programma met een aparte herensalon met een eigen ingang, met twee stoelen, een wasbak en een wachtzone. De damessalon kent tien plaatsen, vier wasbakken, een make-up en kleurentafel. Daarbij diende er ook een verkoopruimte voor de Aveda shop-in-shop te komen en een wachtruimte met barmeubel.

Luxe loft

De opdrachtgever vroeg Lieven Musschoot om dit programma te vertalen naar een interieurontwerp, waarin een duidelijk onderscheid is tussen de knipruimtes enerzijds en de verkoopruimte en bar anderzijds. Ook wilde Xantippe een opvallend element in het interieur, dat de klanten bijblijft en dat aaibaar is.

Musschoot gaf de salons vorm als een wit loft, waar het personeel in alle rust kan knippen en waar de klanten het gevoel hebben in hun eigen fauteuil thuis te zitten. De wanden en de was- en kaptafels zijn van wit staal, op de vloer liggen witte papierschilfers met een epoxyhars en waslaag, waar de zwarte stoelen van MDF Italia fraai mee contrasteren.

Gouden lounge

Bij de bar zijn de wanden en plafonds uitgevoerd met gouden spandoeken, zodat het gevoel van een doos in de ruimte ontstaat. De indirecte verlichting langs de wanden zijn op maat gemaakte leds. De heren- en damessalon zijn met elkaar verbonden door een twintig meter lange wand die is uitgevoerd in driekleurige, deels uitgeholde zandsteen. Voor de huiselijke sfeer is een gashaard geïntegreerd. De achtergevel is bekleed met zwarte Trespa-platen en omdat de aanpalende gemeenschappelijke gevel een industriële uitstraling heeft, is deze onbehandeld gelaten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oostendesteenweg 73
  • Plaats Brugge
  • Projecttitel Kapsalon Xantippe in Brugge
  • Projectarchitect(en) Lieven Musschoot
  • Aannemer Foré Eeklo
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 300 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-02-2011
  • Aanvang bouw 11-01-2012
  • Oplevering 01-03-2011
  • Opdrachtgever Xantippe Kappers, Brugge
  • Ontwerpbureau Lieven Musschoot, Knokke
Reageer op dit artikel