Project

Kantoorgebouw Search in Amsterdam door Witteveen Architecten

Geen categorie

Gebouwen die geheel recycleerbaar zijn en meer energie opwekken dan ze gebruiken, zijn nog zeldzaam. Ingenieursbureau Search bezit sinds kort een dergelijk kantoor- annex laboratorium- en opleidingsgebouw. Het bureau, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, greep de behoefte aan een nieuw onderkomen in Amsterdam aan als een kans om de bedrijfsfilosofie zichtbaar uit te dragen en om te experimenteren met duurzame bouw- en installatietechnieken. Een vergelijkbaar gebouw in Heeswijk-Dinther is in aanbouw.

Kantoorgebouw Search in Amsterdam door Witteveen Architecten

Het pand in de Amsterdamse Petroleumhaven staat, met de rug naar het noord-oosten, als een stevige doos in het landschap. Architect George Witteveen van Witteveen Architecten zocht een stoere, simpele uitstraling, passend bij ‘een echt bedrijf van doeners’. De noord- en oostzijde zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde naaldhoutplaten met een 16 centimeter dikke Pavatex isolatielaag, terwijl de westzijde en de helft van de zuidzijde bestaan uit gevelhoge drielaagse glaspanelen. Het dak is voorzien van daklichten. Zo valt er zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen, terwijl de warmte en de koude buiten worden gehouden. Om de zon en de regen te weren, steekt het dak over en zijn de ramen voorzien van buitenzon-wering.’s Avonds wordt het gebouw afgesloten met schuifpanelen op het zuiden en harmonica-panelen op het westen. De gevel en de panelen zijn afgewerkt met grof gezaagd western red cedar (geschilderd met een antracietkleurige verf op lijnoliebasis), wat het gesloten gebouw een stoer, uniform uiterlijk geeft. Een rondlopende plint van hetzelfde materiaal versterkt het idee dat het gebouw op zichzelf staat, los van de omgeving.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 10, 2008, p114-117.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Petroleumhavenweg 8
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Kantoorgebouw Search in Amsterdam door Witteveen Architecten
  • Projectarchitect(en) George Witteveen
  • Aannemer Van Kessel Projectbouw, Rosmalen
  • Bouwmanagement Raadschelders Bouwadvies, Spaarndam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Bruto vloeroppervlakte 1000 m2 / Bruto inhoud 6450 m3
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Netto vloeroppervlakte 900 m2 / Netto inhoud 5580 m3
  • Programma kantoor, opleiding, laboratorium
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2006
  • Definitief ontwerp 01-10-2006
  • Aanvang bouw 07-10-2008
  • Oplevering 01-02-2008
  • Opdrachtgever Search, Heeswijk-Dinther
Reageer op dit artikel