Project

Kantoor Sigmax in Enschede door architectenbureau Paul de Ruiter

Geen categorie

Het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. In het ontwerp staat de mens centraal, maar wordt ook over duurzaamheid nagedacht. Het ontwerp is gebaseerd op een gestapeld paviljoen met een alzijdig karakter. De horizontale belijning en glazen gevel geven het gevoel van transparantie en ruimtelijkheid.

Kantoor Sigmax in Enschede door architectenbureau Paul de Ruiter

 

De vloeren zijn efficiënt ingedeeld en hebben een flexibele plattegrond. In het hart van het gebouw bevindt zich een open atrium waarin een beeldbepalende trappartij de verdiepingen verbindt om het ‘toevallige’ contact tussen de werknemers te stimuleren. De witstalen trap vormt een sculptuur door alle verdiepingen heen. In het interieur speelt duurzaamheid een grote rol, met name door het gebruik van gerecyclede en recycleerbare materialen. Zo is bijvoorbeeld het hele gebouw door Ex Interiors voorzien van LED-verlichting en bestaat de wandbekleding uit gerecycled textiel uit de auto-industrie en oude tapijten.

  De verbindende trappartij, Fotograaf Pieter Kers

Lichtinval

De mate van uitkraging van de verdiepingsvloeren verschilt per gebouwzijde. Aan de zuidzijde is de uitkraging ruim één meter breed om als zonneluifels te functioneren. Aan de onderzijde zijn ze bekleed met rvs-panelen waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw wordt ingebracht Op iedere verdiepingsvloer is gestreefd naar maximale daglichttoetreding, behalve de glazen gevel draagt het atrium hier ook aan bij.

Groene omgeving

De slanke, zwevende vloeren lopen naar buiten door en zijn voorzien van een vegetatiedak met mos-sedum begroeiing. De kantoorvloer ligt op hetzelfde niveau als de beplanting en wordt slechts gescheiden door de glazen pui. Het landschapsontwerp van ARKO zorgt voor een groene omgeving waardoor je in het gebouw omgeven bent met vegetatie.

  De slanke, zwevende vloeren, Fotograaf Pieter Kers

Duurzaamheid

Er zijn verschillende duurzame toepassingen aangebracht in het ontwerp van Paul de Ruiter om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te bevorderen en de CO2-uitstoot te minimaliseren. Het gebouw is daarom geroteerd op de kavel geplaatst voor een gunstige ligging. De gevel past zich aan het klimaat aan en de gehele klimaatbeheersing vindt plaats via de gevel. In de vijfenveertig centimeter hoge vloeren zijn klimaatunits, betonkernactivering, zonwering en ventilatie verwerkt. De regulering van daglicht en een goede klimaatregeling zorgen voor een aangenaam werkklimaat.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Capitool Enschede 13
  • Plaats Enschede
  • Projecttitel Kantoor Sigmax in Enschede door architectenbureau Paul de Ruiter
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter i.s.m Menno Kooistra
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende ingenieurs bv
  • Aannemer Van Dijk Bouw
  • Interieurarchitect Ex Interiors, Nieuwegein
  • Landschapsarchitect AKRO landschapsarchitecten, Utrecht
  • Bouwmanagement Lucassen Bouwconstructies, Hengelo
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.500 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2009
  • Definitief ontwerp 01-11-2010
  • Aanvang bouw 03-06-2013
  • Oplevering 16-02-2012
  • Opdrachtgever Viaticus
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Paul de Ruiter
Reageer op dit artikel