Project

Kantoor Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht

Geen categorie

Stalen buizenproducent Van Leeuwen vroeg aan de architect en interieurarchitect een gebouw te maken, waarin de vele toepassingen van buizen goed tot zijn recht komen. Ook moest het duurzaam en energiezuinig zijn. Lugten Malschaert Architecten en interieurarchitect same-d maakten een ontwerp waarin de omringende natuur van de Oude Maas een grote rol speelt.

Kantoor Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht

Het gebouw op de meest westelijke punt van het bedrijventerrein van Van Leeuwen Buizen ligt pal naast de Oude Maas en is ‘buitendijks’ gebouwd. Omdat het gebouw op een verhoging ligt in het landschap, een ‘donk’ genoemd, kreeg het gebouw de naam Swindonk.

Vertaling van omgeving

Bij het betreden van het terrein oriënteert de bezoeker zich op de rivier. Links ligt het parkeerterrein en rechts op een verhoging bevindt zich het kantoor, opgetrokken uit basaltsteen. Bij binnenkomst ervaart de bezoeker direct de ligging aan het water, de rietoevers en de reflectie van het licht op het water. Bezoekers en medewerkers zijn omgeven door wanden van steen, torens van riet (bamboe) en de spiegeling van glas.

Om te voldoen aan de eisen die de opdrachtgever stelde op het gebied van duurzaamheid, is er gebruik gemaakt van warmte-koude-opslag en zonne- en windenergie. Zonne-energie wordt geleverd door op het dak aangebrachte photovoltaïsche cellen.

Schilderijlijst als interieur

Door de U-vorm van het gebouw kijk je als door een schilderijlijst naar de natuur die het gebouw omringt. De omgeving, het water, de basaltblokken en het riet langs de kade zijn het uitgangspunt voor het interieurontwerp van same-d. Het riet komt terug in de bamboe vloeren en in de kleurstelling van het vilt achter de bamboetorens in het centraal gelegen atrium. Hoe dieper je in het gebouw komt, hoe verfijnder en gladder de materialen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lindtsedijk 120
  • Plaats Zwijndrecht
  • Projecttitel Kantoor Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht
  • Projectarchitect(en) Andries Lugten
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering, Badhoevedorp
  • Aannemer Slavenburg, Capelle aan den IJssel
  • Interieurarchitect same-d, Voorburg; Francis Saris, Ronald Meekel, Esmeralda Dijkhuizen, Vasco Gomes Teixeira
  • Landschapsarchitect Marijs Eckhart, Dordrecht
  • Bouwmanagement DHV, Den Haag
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 21-03-2012
  • Oplevering 01-09-2011
  • Opdrachtgever VLOG, Zwijndrecht
  • Ontwerpbureau Lugten Malschaert Architecten, Dordrecht
Reageer op dit artikel