Project

Kantoor in de duinen voor BP Raffinaderij Rotterdam Europoort

Geen categorie

Europoort is niet de meest tot de verbeelding sprekende locatie om te bouwen zou je zeggen. Toch wist Group A voor een nieuwe vestiging van BP RR genoeg aanknopingspunten in de omgeving te vinden om te komen tot een iconisch kantoorgebouw dat tegelijkertijd subtiel inspeelt op de gevaren en landschappelijke kansen van het gebied. Zo is het gebouw bestand tegen mogelijke ontploffingen terwijl het tegelijkertijd speelt met de duinwallen. Het kantoor is tot stand gekomen in een Design & Build proces.

Kantoor in de duinen voor BP Raffinaderij Rotterdam Europoort

BP RR Europoort straalt als jongste en grootste olieraffinaderij van Nederland een enorme dynamiek uit die tot uitdrukking moest komen in het nieuwe kantoor, dat op een veilige wijze dicht tegen de kernactiviteit van de olieraffinaderij gesitueerd is. De inzet van GROUP A was een gebouw te ontwerpen dat aansluit bij en onderdak biedt aan de doelstellingen van het bedrijf, waaronder het voorzien van een duurzame, veilige en gezonde werkomgeving voor toegewijde en trotse medewerkers.

Tussen raffinaderij en natuur

De locatie aan het d’Arcyweg gebied is bijzonder gelegen in de overgang tussen het ruige industriële landschap van de raffinaderijen en het zeer groene en waterrijke landschap van het Brielse meer direct aan de overzijde van het Hartelkanaal. Het stedenbouwkundig plan van MTD voor het gebied maakt op inspirerende wijze gebruik van de landschappelijke karakteristieken. Kenmerkend zijn de hoog opgetrokken duinwallen en de ligging in de nabijheid van de olieraffinaderij. GROUP A heeft deze bijzondere omstandigheden benadrukt door aan de noordzijde te schuilen achter een kunstmatige duinwal en aan de zuidzijde glorieus uit te strekken. Deze zijde heeft uitzicht over het landschap en beschikt over optimale toetreding van daglicht. Vanaf de Suurhofbrug is het gebouw met zijn twee uitstekende volumes prominent zichtbaar. De entree van het gebouw bevindt zich aan een plein met een subtiel gebogen gevel.

Golvende wand van hout

Ook in het interieur wordt de duinwal op een dynamische wijze onderdeel van de werkomgeving. Tussen de kantoorvloeren en de duinwal is een langgerekt atrium gemaakt. Eyecatcher hier is de houten golvende wand, als een doorsnede van aardlagen. Het atrium heeft continu wisselende afmetingen doordat de keerwand aan de duinwalzijde een golvende beweging maakt.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres d' Arcyweg 76
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Kantoor in de duinen voor BP Raffinaderij Rotterdam Europoort
  • Projectarchitect(en) Folkert van Hagen, Adams Visser, Maarten van Bremen
  • Adviseur installaties A. de Jong Groep, Schiedam
  • Adviseur akoestiek Cauberg Huygen Rotterdam
  • Aannemer Cordeel, Dordrecht
  • Bouwmanagement IOB, Hellevoetsluis
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.632 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 9.370 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2007
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 19-09-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Opdrachtgever BP Raffinaderij Rotterdam
  • Ontwerpbureau GROUP A, Rotterdam
Reageer op dit artikel