Project

Kantoor Endress+Hauser in Naarden

Geen categorie

Het oude gebouw van Endress + Hauser voldeed niet meer, maar in plaats van te vertrekken naar een andere locatie heeft het bedrijf het bestaande terrein willen revitaliseren. Op het huidige parkeerterrein heeft Architektenkombinatie Bos Hofman een nieuw kantoor gerealiseerd, in een groene omgeving.

Kantoor Endress+Hauser in Naarden

 

 

 Architektenkombinatie Bos Hofman verschoof de twee kantoorvolumes ten opzichte van elkaar, zodat er twee duidelijke entree’s en een licht atrium zijn ontstaan. Eén entreezijde is voor de expeditie en parkeergarage, de ander is bedoeld voor de bezoekers en medewerkers die vanaf het parkeerterrein binnenkomen. Het atrium laat het daglicht toe in de dubbelzijdige kantoren en vormt de ruimtelijke koppeling tussen de verschillende gebouwonderdelen. Ook biedt het medewerkers en bezoekers in een oogopslag inzicht in de organisatie.

Verbindende factor

Op de begane grond bevinden zich de belangrijkste publieke functies. Naast ontvangst en spreekkamers is er een grote presentatie- en demonstratieruimte. De hal is niet alleen een verkeersruimte, maar ook een centrale ontmoetingsplaats. Op de verdiepingen zijn de kantoren, testruimten en technische ondersteuning over de vloeren verdeeld. Elke verdieping heeft zijn informele en formele spreekruimtes.


Informele bespreekzone. Fotograaf Francois Verhoeven

De kantoorvertrekken zijn grotendeels langs de buitengevel gepositioneerd en de testruimtes, leslokalen, spreekkamers en pantry’s liggen rondom het atrium, omdat deze de verbindende factor tussen de teams vormen en het meest inzicht bieden in wat het bedrijf doet. Langs het circuit van gangen en bruggen zijn vaste kasten gemaakt, echter alleen langs de buitengevel zodat het zicht door het gebouw behouden blijft.

Identiteit

De natuursteen in het atrium is gelegd in het maatsysteem van het gebouw en verbindt zo de twee kantoorvolumes. In de publieke- en gemeenschappelijke ruimtes zijn de kleuren van Endress+Hauser verwerkt. Zo heeft de balie een omhulsel van blauw glas dat ook in het restaurant, de boardroom en de pantry’s terugkomt. In de presentatieruimtes zijn akoestische wanden gemaakt met een blauwe stoffering, die op de zitjes in de hal en de vergaderstoelen terugkomen. Voor de werkplekken is een speciaal bureau ontworpen, dat in type en materialisering aansluit bij de gebruikseisen en uitstraling van het gebouw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nikkelstraat 6-12
  • Plaats Naarden
  • Projecttitel Kantoor Endress+Hauser in Naarden
  • Projectarchitect(en) Dennis Hofman
  • Adviseur installaties Bulters&Bulters, Amsterdam, installateur E+W+S+WKO Van Dorp, Amersfoort
  • Aannemer BKbouw, Arnhem
  • Bouwmanagement Adviesbureau Broersma, Den Haag
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4720 m2 (parkeergarage 1020 m2, kantoor 3700 m2)
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2009
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 30-11-2011
  • Oplevering 01-06-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €5.000.000 (casco); €1.000.000 (interieur)
  • Opdrachtgever Endress + Hauser, Naarden
  • Ontwerpbureau Architektenkombinatie Bos Hofman, Den Haag
Reageer op dit artikel