Project

Instituut Verbeeten Breda

Geen categorie

Voor Instituut Verbeeten is een radiotherapeutische satellietloctie gerealiseerd naast het Amphia Ziekenhuis in Breda. De nieuwbouw met twee bestralingsbunkers reduceert de reistijd voor patiënten aan de randen van het adherentiegebied. Healing environment is leidend als ontwerpprincipe.

Instituut Verbeeten Breda

Voor Instituut Verbeeten is een radiotherapeutische satellietloctie  gerealiseerd naast het  Amphia Ziekenhuis in Breda.  De nieuwbouw met twee bestralingsbunkers reduceert de reistijd voor patiënten aan de randen van het adherentiegebied. Healing environment is leidend als ontwerpprincipe.

 

De patiënt ervaart daglicht  bij elke stap in het behandelproces. De schil rondom het gebouw creëert diverse patio’s bij de wacht- en behandelruimtes. Het vormt een filter tussen buitenwereld en gebouw.  Zo ontstaat zowel een gevoel van zowel openheid als privacy.

 

Meubilair uit vorige decennia geeft invulling aan de gewenste intimiteit. Het meubilair  is opgeknapt en kreeg daarmee een tweede kans. De symboliek van “een tweede kans”, spreken veel patiënten uit voor en na hun behandeling.

Het beïnvloeden van de sfeer van een ruimte heeft positieve invloed op het genezingsproces. In de bestralingsbunkers heeft de patiënt de mogelijkheid om muziek en lichtkleur te bepalen. Hierdoor neemt het stressniveau af.

 

Het project is genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs 2012.

 

fotograaf: Kim Zwarts

z

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hogeschoollaan 4
  • Plaats Breda
  • Projecttitel Instituut Verbeeten Breda
  • Projectarchitect(en) J. Nillesen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.785 m2
  • Programma Centrum voor radiotherapie
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2006
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 03-07-2014
  • Oplevering 01-01-2010
  • Opdrachtgever Instituut Verbeeten
  • Ontwerpbureau Wiegerinck architectuur stedenbouw
Reageer op dit artikel