Project

Installatie Stacked Structures Bissegem – Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke

Stedenbouw

Voor Bissegem ontwierpen Studio Verter en Bram Vanderbeke een installatie die een nieuw gebruik van de ruimte stimuleert. Door betonstenen te stapelen ontstaan verschillende structuren. Deze nodigen voorbijgangers uit tot nieuwe interacties.

Toelichting door Studio Verter – Het voorstel volgt de contouren van de geplande herontwikkeling van het Stadsgroen Ghellinck en benadrukt het nieuwe publieke karakter. In samenwerking met Bram Vanderbeke introduceert Studio Verter een serie objecten die bijdragen aan de publieke kwaliteit en een nieuw gebruik op de locatie.

Interactie

De structuren markeren de karakteristieke openheid van het landschap. Het centrale open veld is een directe verwijzing naar het voormalige agrarische gebruik van de site. De precieze ingrepen belemmeren dit open karakter niet.

De structuren definiëren de open ruimtes met hun aanwezigheid. Hun mogelijke toepassingen moedigen de interactie tussen de lokale gemeenschap en de voorbijganger aan.

Installatie Stacked Structures Bissegem door Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke

Beeld Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke

Stenen stapelen

De structuren worden samengesteld uit betonsteen. Deze vormen samen sculpturale objecten, gestapeld in vormen die passen bij de locatie en het landschap. Het stapelen van de stenen verkent het bouwen in zijn meest primordiale vorm. Het bouwen van de structuren vereist geen constructieve kennis of ervaring met bouwen.

De betonstenen worden gebruikt in hun standaardvorm en in verschillende kleurvariaties. De specifieke manier van stapelen, het gewicht van de steen en het ruwe oppervlak garanderen de stabiliteit van het geheel, mortel stabiliseert en versterkt de structuren verder.

Ritme en textuur

De gestapelde vormen verschijnen langs de voetgangersroutes in het centrale open veld. De betonnen stenen, vaak onderdeel van onze dagelijkse omgeving in de vorm van trottoirs en schuren, komen samen in nieuwe configuraties om een geheel eigen en originele taal te creëren.

De composities resulteren in een onconventionele esthetiek die ritme en textuur introduceert in de rotsachtige verschijningen van het geheel. De verschillende stapelmethoden maken diverse soorten van transparantie mogelijk. De openingen tussen de stenen worden een detail van betekenis wanneer de structuren worden begroeid door planten en bewoond door dieren.

Lees verder

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bissegem
  • Projecttitel Stacked Structures
  • Projectarchitect(en) Claudio Saccucci, Roxane van Hoof en Bram Vanderbeke
  • Ontwerpbureau Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke
Reageer op dit artikel