Project

Huis Pon in Almere door QuA Associates / Ruby van den Munckhof / Vincent Beekman

Geen categorie

Het ontwerp voor Huis Pon komt voort uit de geschiedenis van het familiebedrijf en de eigenschap van het hoofdkantoor om als controle kamer op te treden. Het gebouw refereert om die reden enerzijds aan een traditioneel landhuis en anderzijds aan een vliegdekschip. Deze uitgangspunten hebben een gebouw opgeleverd dat op poten staat en met het maaiveld is verbonden door een hellingbaan. Deze hellingbaan is tegelijkertijd oprijlaan en platform.

Huis Pon in Almere door QuA Associates / Ruby van den Munckhof / Vincent Beekman

 

 

Twee identieke vleugels en een hellingbaan

Het Huis Pon heeft een vloeroppervlak van ongeveer drieduizend vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Aan de Noodzijde van het gebouw zijn de hellingbaan met daarop de entree gepositioneerd. Rondom de entree in het midden is het gebouw licht geknikt en daardoor ontstaan er aan weerzijden twee identieke vleugels. 

Noord- en zuidzijde, gesloten en open

De noordzijde functioneert als ruggengraat van het gebouw en is de zijde die, door haar massieve en gesloten uiterlijk, refereert aan de machine en het vliegdekschip. De zuidzijde van het gebouw is daarentegen zeer open en het daglicht stroomt naar binnen. Aan deze zijde zijn de werkplekken, vergaderzalen en ontmoetingsruimtes gesitueerd.


De entree is vormgegeven als een gat in de pillargurie-massa. De entree komt uit in een vide die de volle hoogte van het gebouw beslaat en licht doorlaat dat stroomt naar de noordzijde en de entree markeert. Fotograaf Jeroen Musch

Hellingbaan en gebouw versmelten met elkaar

Doordat de betonnen poten onder het gebouw aan de zware noordzijde staan, helt het gebouw over aan de zuidzijde en gaat die kant zweven. Het gebouw oogt hier, in tegenstelling tot haar andere kant, extra licht. De hellingbaan, die bezoekers naar de hoofdentree leidt, loopt over in de begane grondvloer en is net als de onderkant van de vloer gemaakt van beton. Zo versmelten de hellingbaan en gebouw met elkaar. Om dit gevoel te versterken loopt het asfalt, waarmee de bovenzijde van de hellingbaan is bedekt, over in de entree zodat ook platform en interieur versmelten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rondebeltweg 31
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Huis Pon in Almere door QuA Associates / Ruby van den Munckhof / Vincent Beekman
  • Projectarchitect(en) Ruby van den Munckhof
  • Aannemer Heijmerink Bouw, Bunnik
  • Bouwmanagement IMd Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3055 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 09-06-2010
  • Oplevering 01-11-2009
  • Opdrachtgever Pon Onroerend Goed, Almere
  • Ontwerpbureau QuA Associates / Ruby van den Munckhof / Vincent Beekman
Reageer op dit artikel