Project

House W, Duiven

Geen categorie

Aan de Rijksweg in Duiven staat een charmant, oud huisje. Het dateert van begin vorige eeuw en wordt al die tijd bewoond door opeenvolgende generaties bewoners. Toch is het de aanbouw van het huisje dat de aandacht trekt.

House W, Duiven

 

 

 

 

 

Opvallend ‘tweede thuis’ aan oude woning

Dit ‘tweede huis’ heeft onmiskenbaar trekken van het bestaande huis, maar contrasteert daar tegelijk scherp mee. De aanbouw vervult de wens van de huidige generatie om de bestaande woning te vergroten en aan te passen aan deze tijd.

Knipoog

‘In schaal en volume is het nieuwe huis een knipoog naar het bestaande. Echter in materialisatie is duidelijk contrast gezocht’, vertelt architect Jeroen Spee van studio Prototype. Het bestaande vrijstaande huisje heeft een zadeldak en bakstenen gevel. ‘Voor de aanbouw hebben we gekozen voor een subtiel houten gevelbekleding in combinatie met een zinken felsdak.’

Daglicht

Een ander groot contrast is te vinden aan de tuinzijde. Daar vouwt een grote veranda zich om de woning en loopt de onderkant van het dak schuin omhoog. Een bijna volledig glazen gevel met twee schuifpuien zorgt voor veel lichtinval en voor contact met de tuin. ‘Het meeste daglicht valt binnen via de tuingevel. Door het slanke profiel en detaillering van de schuifpui zie je hier vrijwel alleen maar glas’, aldus Steenvoorden. Nog meer licht valt binnen door de opvallende lichtkoker en een dakraam in het dak. ‘Dit element is speciaal ontworpen voor meer daglicht diep in de woning en is een herinterpretatie van de schoorsteen door de combinatie met het dakvenster en het daklicht’, aldus Steenvoorden.

Zelfbouw

Van het woonhuis in Duiven is na de oplevering van de buitenzijde, door de bewoners zelf de binnenzijde afgerond. Dankzij de samenwerking tussen de bewoners en de architect, en hun keuze voor Metaglas, bleef de totale bouwsom beperkt, maar is het resultaat maximaal.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel House W, Duiven
  • Bouwmanagement Bruins Bouw Gendringen
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 30-09-2014
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Prototype Studio for Architecture and Urbanism
Reageer op dit artikel