Project

House on a Stream in India

Geen categorie

Aan de rand van de baai van Mumbai heeft het bureau Architecture BRIO een woonhuis opgeleverd. In tegenstelling tot de stad met zijn ongenaakbare chaos, ligt de woning in een oase van rust en natuur. Het woonhuis bestaat uit twee paviljoens die rondom een beek zijn gesitueerd. Deze beek deelt de kavel in tweeën. Hierdoor krijgen de paviljoens de mogelijkheid zich afwisselend te openen en sluiten naar het omliggende landschap.

House on a Stream in India

Landschap
Door de beek die dwars door de woning loopt, verankert het gebouw zich in zijn omgeving. De hoeveelheid geneeskrachtige bomen en fruitbomen op de kavel creëren een intieme sfeer rond de woning en een comfortabele leefomgeving. De bedding van de rivier die met de seizoenen mee verandert, creëert het hele jaar door een interessant beeld van de omgeving. 

Programma
De woning is de verdelen in twee delen. Het deel waar men overdag verblijft, wordt via een brug die zich over de beek uitstrekt, gescheiden van de slaapkamer. De keuken is gerealiseerd als hart van het woongebouw. Een groot uitnodigend volume, verlicht door een dakraam dat de ruimte met licht overspoelt. Vanuit de keuken vertakt de woning zich in zijn omgeving. De woonkamer omarmt een bestaande boom waardoor een binnenplaats ontstaat met uitzicht over de stroom. De ruimtes zijn gesitueerd naar de het klimaat. Zo liggen de slaapvertrekken met grote veranda’s op het westen en de woonkamers op het oosten. Keuken, eetkamer en zwembad oriënteren zich naar het noorden en liggen in de schaduw van grotere bomen. 

Materialisatie
Door de homogene materialisatie krijgt de woning een sculpturale kwaliteit. Wanneer beton wordt blootgesteld aan het vochtige Indiase klimaat ontstaat er een patina dat zich door de tijd heen ontwikkelt. De textuur die de gevels hierdoor krijgt, hebben een dempende werken voor de omgeving. Om het beeld van beton af te wisselen zijn er elegante houten schermen toegepast als buffer tussen binnenruimte en buitenkant. Het hout zorgt tevens voor een spel tussen schaduw en licht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Alibaugh, Maharashtra
  • Projecttitel House on a Stream in India
  • Projectarchitect(en) Robert Verrijt, Shefali Balwani
  • Bouwmanagement Vijay K. Patil & Associates
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 300 m2
  • Aanvang bouw 16-01-2014
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau Architecture BRIO
Reageer op dit artikel