Project

Hotfloor Laurentius Ziekenhuis in Roermond door Wiegerinck architectuur stedenbouw

Geen categorie

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond staat voor een complexe opgave: in een krimpregio met een verwachtte terugloop in de zorgvraag moest een nieuwe impuls gegeven worden aan het bestaande ziekenhuiscomplex. De aanvankelijke gedachte was om de bestaande gebouwen geleidelijk te vervangen en te slopen. Wiegerinck architectuur stedenbouw heeft de insteek gekozen met een doelgerichte impuls de bestaande gebouwen te revitaliseren. Een nieuwbouw bevat de technisch meest complexe functies.

Hotfloor Laurentius Ziekenhuis in Roermond door Wiegerinck architectuur stedenbouw

De nieuwbouw bevat de zogenoemde ‘hotfloor’ en de hoofdentree. De hotfloor is recentelijk in gebruik genomen en de realisatie van de nieuwe hoofdentree wordt binnenkort aangevangen. In een later stadium worden de bestaande gebouwen van het ziekenhuis stuk voor stuk gerenoveerd.

‘Down to earth’

“De kracht van het plan is het ‘down to earth’ karakter. Specialisten van het ziekenhuis zijn gevraagd hoe de zorgvraag op hun vakgebied zich ontwikkelt en wat ze over tien jaar nodig hebben. Het businessmodel rekent met nul procent groei, dat is uniek. Daarvoor is rekening gehouden met de groeiprognoses van de regio en de daarmee gepaard gaande vraaguitval. Het huidige Laurentius Ziekenhuis beslaat 53.000 vierkante meter, het nieuwe ziekenhuis straks ‘slechts’ 42.000 dankzij een compactere opzet. Uitgangspunten van het nieuwe ziekenhuis zijn een slimme logistiek en het verbinden van gebouwen van verschillende datering. Eerst werd gedacht dat alles nieuw moest. Maar nu is Laurentius Ziekenhuis overtuigt dat de bestaande bouw solide is en nog goed te gebruiken. Renovatie en compacte uitbreiding als bewuste keuze.”


Foto Kim Zwarts

Een ziekenhuis met een ruggengraat

“Frank Pörtzgen, architect en senior partner bij Wiegerinck architectuur stedenbouw, is de bedenker van het logistiek masterplan en het idee om de nieuwe hotfloor dicht tegen de bestaande bouw te schuiven. “De bestaande gebouwen zijn nog in een aanzienlijk goede staat. Ik zag dat we een binnenstraat konden maken, die kon fungeren als de nieuwe ruggengraat van het ziekenhuis. Een stadsstraatje met verschillende gebouwen van diverse signatuur, variërend van oude gedeelten van het klooster uit de jaren 30 tot panden uit de jaren 60-70 en 80-90. De nieuwbouw van de hotfloor omarmt het geheel en vormt een impuls om het bestaande gebouw te revitaliseren.”


Foto Kim Zwarts

Daglicht mét een specifiek kleurenpalet

De nieuwe hotfloor vormt het kloppend hart van het ziekenhuis en omvat OK’s, IC, MC, EHH, Hartbewaking en SEH. Ook de CSA, centrale keuken en restaurant kregen een plaats in de nieuwbouw. En centraal in de hotfloor bevindt zich een nieuwe patio. Het Laurentius Ziekenhuis krijgt straks ook een nieuwe hoofdingang. Een transparante, optimistische stemmende entree, die volgens Pörtzgen moet uitstralen dat bezoekers welkom zijn. “Dit krijgt een vervolg in de lichte binnenstraat. Er is altijd daglicht, je kunt overal in het ziekenhuis naar buiten kijken.” Waar nodig wordt het daglicht versterkt met kunstlicht.


Foto Karel Bingen

Kleurenpalet

Verder is door kunstenaar Peter Struycken een specifiek kleurenpalet ontwikkeld, dat de rustige, heldere uitstraling onderstreept. Een ander belangrijk kenmerk is de klantvriendelijke logistiek. Pörtzgen: “Twee keer links of rechts en je bent waar je moet zijn, heel overzichtelijk. Dat vind ik ook het hele bijzondere, dat het een dienstbaar gebouw is en geen podium voor zichzelf.” De open, frisse en optimistische uitstraling wordt versterkt door de nieuwe gevels, waar de horizontale ramen met veel metselwerk uit de bestaande bouw in terugkomen. “De oranje steen die is uitgekozen, zorgt dat de zon gaat schijnen, het geheel wordt gelift naar een vrolijker niveau.”


Foto Karel Bingen

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Roermond
  • Projecttitel Hotfloor Laurentius Ziekenhuis in Roermond door Wiegerinck architectuur stedenbouw
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.994 m²
  • Programma Hotfloor met OK, SEH, HAP, AOA, IC, CCU, Cardio, CSA
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2011
  • Aanvang bouw 15-03-2016
  • Oplevering 01-02-2016
  • Opdrachtgever Laurentius Ziekenhuis Roermond
  • Ontwerpbureau Wiegerinck architectuur stedenbouw
Reageer op dit artikel