Project

Horecapaviljoen Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop

Geen categorie

De uitgifte- en verwerkingsbalie bij het terras van restaurant Tijsterman staat aan de Nieuwkoopseplas in Nieuwkoop. Door de vormgeving en de materalisering is de kiosk sterk verankerd in zijn omgeving.
De kiosk heeft een vloeroppervlak van 12 m2 inwendig en heeft een groot dak van 40 m2.

Horecapaviljoen Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop

 

 

De kiosk staat in een visueel erg onrustige omgeving. Vanuit het streven naar enige rust in de context is in het ontwerp aansluiting gezocht bij de ingreep in het naast gelegen gebouw.

De kiosk is opgebouwd uit een beperkt aantal zeer heldere elementen. De kiosk wordt zowel constructief als visueel gedragen door twee houten spanten. Tussen de spanten bevindt zich, in een glazen doosje, de eigenlijke kiosk.
Op de spanten ligt een glazen dak. In het glazen dak zijn PV cellen aangebracht. Hierdoor ontstaat onder het dak bij zonnig weer een prachtig raster van lichtstrepen en schaduwvlakken. Als de kiosk geopend wordt, wordt door twee elektrische actuators de klep van 4 meter breedte omhoog geduwd.


De PV-cellen in het glazen dak produceren permanent stroom 

De kiosk is opgebouwd uit duurzame materialen. Daarnaast is de kiosk zo ontworpen dat deze geheel demontabel is. Doordat het dak los is gehouden van de eigenlijke kiosk, blijft de kiosk altijd koel. De PV-cellen in het glazen dak produceren permanent stroom welke terug geleverd wordt aan het stroomnet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dorpsstraat 116
  • Plaats Nieuwkoop
  • Projecttitel Horecapaviljoen Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop
  • Projectarchitect(en) Wouter Willers
  • Aannemer Aannemersbedrijf Wim Overbeek, Lopik
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 40 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 12 m2
  • Programma uitgifte- en verwerkingsbalie ten behoeve van terras
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-12-2009
  • Aanvang bouw 20-12-2010
  • Oplevering 01-07-2010
  • Opdrachtgever Natuurmonumenten, 's Graveland
  • Ontwerpbureau Willers Architectuur
Reageer op dit artikel