Project

Hoofdbureau Politie in Den Haag door Ector Hoogstad Architecten

Geen categorie

Aan de Nieuwe Uitleg in Den Haag transformeerde Ector Hoogstad Architecten het gebouw De Artillerie, een in historiserende stijl gebouwd kantoorcomplex uit de jaren negentig, tot het nieuwe hoofdbureau van de politie. De uitdaging was een gebouw te maken waarin de nieuwe organisatiestructuur van de politie tot uitdrukking komt en tegelijkertijd ruimte te laten voor doorontwikkeling.

Hoofdbureau Politie in Den Haag door Ector Hoogstad Architecten
150309_Nationale Politie 308

De vroegere vijfentwintig politiekorpsen zijn sinds 1 januari 2013 opgegaan in één organisatie met tien regionale eenheden onder één korpschef. Deze jonge organisatie in ontwikkeling vraagt om een optimaal flexibel huisvestingsconcept. Rondom centraal gesitueerde bijzondere ruimten zoals de perszaal, Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers, is een perifeer kantoorgebied met teamkantoren, individuele kantoren en zeshonderd flexibele werkplekken gerealiseerd. Glazen binnenwanden zorgen overal in het diepe gebouw voor openheid en daglicht terwijl een subtiele print op het glas voor privacy zorgt. De grote transparantie zorgt ervoor dat mensen elkaar makkelijk vinden en ontmoeten.

Minimale verspilling

Vooraf is door het ontwerpteam zorgvuldig en strategisch beoordeeld welke onderdelen van De Artillerie zinvol konden worden hergebruikt, zowel vanuit economisch perspectief als vanuit het oogpunt van duurzaamheid en esthetiek. Alle onderdelen die op een effectieve manier hergebruikt konden worden zijn behouden, of dit nu de toiletgroepen, keukens, installatieonderdelen of kabelgoten zijn. “Door het gebouw niet simpelweg te strippen, maar goed en zeer gedetailleerd te onderzoeken welke elementen restwaarde hebben en die op te nemen in het ontwerp, is er op geen enkele manier sprake van verspilling. Zo konden we uitstekend voldoen aan de ambitieuze duurzaamheids- en budgettaire eisen van de opdrachtgever”, aldus Ector.

Plantwall van vier verdiepingen

De politie hecht veel belang aan de toekomstwaarde van het gebouw. Flexibiliteit en aanpasbaarheid waren daarom belangrijke aandachtspunten. Met een afgewogen combinatie van flexplekken, individuele kantoren en overlegfaciliteiten kunnen afdelingen makkelijk groeien of krimpen. Ook duurzaamheid kreeg grote aandacht. Door verbetering van de effectiviteit van de deels hergebruikte installaties (door bijvoorbeeld nieuwe regelsystemen te introduceren) is het gebouw veel energiezuiniger geworden. Ook zijn de toegepaste materialen geselecteerd op basis van minimale milieubelasting en is het atrium voor een aangenaam en gezond binnenmilieu voorzien van een vier verdiepingen hoge plantwall.

Evenwichtig en gevarieerd beeld

Het materiaal- en kleurgebruik is evenwichtig en tijdloos. Joost Ector: “De gebruikte kleuren zijn vrijwel overal in het gebouw op een losse manier afgeleid van de traditionele politiekleuren blauw en goudgeel. Dat uitgangspunt verleent het interieur herkenbaarheid en tegelijk een gevarieerde sfeer.” Het interieurconcept is qua kleur- en materiaalgebruik gebaseerd op een driedeling: heldere kantoorgebieden met licht- tot middengrijs, aangevuld met blauwe tinten. Voor representatieve ruimten wordt dit palet aangevuld met houten en metalen accenten. En voor de bijzondere ruimten wordt dit gamma net even zwaarder aangezet in de vorm van brons- en steentinten in combinatie met glas en staal.

Integraalontwerpproces met architect als total engineer

Het integrale ontwerp – van constructieve aanpassingen tot en met los meubilair – werd dankzij heldere keuzes en uitgangspunten in uitzonderlijk korte tijd gemaakt. Op verzoek van de opdrachtgever trad Ector Hoogstad Architecten (architectuur en interieur) op als total engineer. Deerns (installaties), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructies) en IGG (bouwkosten) maakten als onderaannemers deel uit van het ontwerpteam. Het project werd op basis van een uitgebreid voorlopig ontwerp (VO+) aanbesteed wat tijdwinst opgeleverde en waardoor uitvoeringsexpertise in het ontwerp werd geïntegreerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres de Nieuwe Uitleg
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Hoofdbureau Politie in Den Haag door Ector Hoogstad Architecten
  • Adviseur installaties Deerns
  • Bouwmanagement IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 28-01-2016
  • Ontwerpbureau Ector Hoogstad Architecten
Reageer op dit artikel