Project

Het Baksteenhuis van Zecc Architecten

Geen categorie

Gevels van baksteen, beklinkerde terrassen en zelfs een dakbestrating: het Baksteenhuis van Zecc Architecten doet zijn naam eer aan. In een doodnormale woonwijk, realiseerde het bureau een opvallend ontwerp, dat traditionele en hedendaagse elementen combineert. Het sluit aan op zijn omgeving maar voegt er toch een nieuwe impuls aan toe. Een monolithische sculptuur aan de rand van het dorp. Een Nederlandse versie van Zumthor’s bekende meesterwerk in baksteen, het Kolumba in Keulen , maar dan vertaald naar een woonhuis.

Het Baksteenhuis van Zecc Architecten

Een typisch Nederlandse dorp bestaat uit: gemetselde huizen, schuine daken met keramische dakpannen en bakstenen schoorstenen. Zecc Architecten nam deze ingrediënten als vertrekpunt en ontwierp er een moderne woning mee aan de rand van het dorp Groenekan. Door de vorm, de organisatie van de woning en de materiaalkeuze past het ontwerp moeiteloos in zijn omgeving.

Het ‘Kolumba’ van Groenekan

Het Baksteenhuis is bijna volledig gemaakt van baksteen. In plaats van de traditionele rode Hollandse baksteen werd gekozen voor een grijzige langgerekte steen van de Deense baksteenfabriek Peterson. Deze maakte uit een vergelijkbare serie de bakstenen voor Peter Zumthors Kolumba Museum in Keulen. Iedere baksteen is met de hand vervaardigd, geen een is hetzelfde. Zo is er een grote diversiteit aan massieve hoek- en vormstenen ontstaan. Speciaal voor dit project ontwikkelde de fabrikant speciale dakstenen, zodat het gevelvlak naadloos in het dakvlak overloopt. Ook de schoorstenen, lateien en de lekdorpels zijn van dezelfde steen.

Een opengezaagde monoliet

Het bakstenen volume van het huis wordt geperforeerd door strakke raamopeningen met diepe negges. Aan de straatzijde is de gevel vrij gesloten, terwijl de achterzijde meer openingen heeft, die een prachtig uitzicht geven over de tuin en het omringende landschap. Aan de straatzijde wordt de entree gemarkeerd door een insnede, waardoor de lichte en moderne binnenkant van het huis zichtbaar is. De bakstenen schil omhult als het ware een witte en lichte binnenkant. Door deze binnenkant aan de voorzijde zichtbaar te maken, zoekt het nieuwe huis aansluiting bij de bestaande huizen in de straat die allen een wit vlak hebben bij de entree.

Heden versus verleden

Door de mix van traditionele en eigentijdse vormen en een traditioneel materiaal op een hedendaagse manier te gebruiken, is een modern woonhuis ontstaan die weliswaar haar wortels heeft in het verleden, maar vooral zicht richt op de toekomst. Een sculptuur die niet zou misstaan in ieder Hollandse dorp.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Veldlaan 4
  • Plaats Groenekan
  • Projecttitel Het Baksteenhuis van Zecc Architecten
  • Projectarchitect(en) Marnix van der Meer, Steven Nobel
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 31-08-2013
  • Definitief ontwerp 31-08-2013
  • Aanvang bouw 07-03-2014
  • Oplevering 30-08-2013
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten
Reageer op dit artikel