Project

Herontwikkeling suikersilo_x0027_s

Geen categorie

De kracht van het CSM-terrein ligt in zijn industriële erfgoed. De twee vijftig meter hoge suikersilo’s vormen daar, met de kalkoven, de bakens. Het contrast in schaal tussen deze industriële gebouwen en de overige gebouwen in de omgeving is enorm. De gesloten silo’s bestaan elk uit twee concentrische betonnen cilinders, die zich perfect bleken te lenen voor herbestemming tot kantoorruimte.

Herontwikkeling suikersilo_x0027_s

 

De gemetselde buitenmuren op de begane grond zijn weggehaald, waardoor de hoofddraagconstructie tevoorschijn kwam en zichtbaar werd hoe mooi deze kolossen op hun smalle poten staan. Vervolgens werden ramen en vloeren in het gebouw aangebracht. De gevel is abstract en schaalloos gehouden door geen enkele horizontale lijn te gebruiken en over de hele gevel een diagonaal patroon van ruitvormige ramen aan te brengen.
De helft van de ramen is echt, de andere helft is uitgevoerd als paneel in spiegelglas. Het totale gebouw blijft op deze manier verwarrend, omdat de opbouw in verdiepingen aan de buitenkant niet af te lezen is. Voor de gevels werden uitgebreide kleurstudies gedaan, maar uiteindelijk is besloten ze in één kleur te bekleden met zilvergrijs aluminium. De diepte- en schaduwwerking van de vlakke, ruitvormige ramen tegen de ronde wanden bleek zo spannend te zijn dat er geen kleur nodig was. Als het donker wordt, verdwijnt dit effect, maar ’s avonds weet het gebouw opnieuw de aandacht te trekken door het fonkelende spel van gekleurde lampjes in de kaders van de ramen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Haarlemmerstraatweg 7
  • Plaats Halfweg
  • Projecttitel Herontwikkeling suikersilo_x0027_s
  • Projectarchitect(en) Jos Van Eldonk
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15102
  • Programma Bedrijfsruimte
  • Aanvang bouw 11-04-2014
  • Opdrachtgever Cobraspen
  • Ontwerpbureau Soeters Van Eldonk architecten
Reageer op dit artikel