Project

Herinrichting Utrechts Archief

Geen categorie

Na het Drents Archief in Assen werd Zecc in 2012 benaderd voor de verbouw van het Utrechts Archief. De opgave was het creëren van een helder interne structuur met name rondom de entree en verbinding naar de kelder.

Herinrichting Utrechts Archief

Het Utrechts Archief is gevestigd in een rijksmonument, de voormalige Paulusabdij. Bij de verbouwing is de structuur van ondermeer de oude kloostergang beter zichtbaar geworden. Het vertellen van het verleden begint natuurlijk bij het historische gebouw, de bestaande en nieuwe toevoegingen zijn nu nog beter te herkennen.

De entree van het Utrechts Archief wordt niet alleen gebruikt voor het archief zelf, maar ook voor het kantoor in het gebouw. Hierdoor was het van belang de winkel en balie af te kunnen sluiten. Dit is gedaan door de deuren van de winkel uit te voeren als draaiende kastwanden. Zo ontstaat er een dynamische & multifunctionele situatie die past bij de verschillende functies van het gebouw.

In het verlengde van de entree is een zitgelegenheid gerealiseerd, daar achter ligt een multifunctionele zaal. Deze ruimtes geven lengte aan de as die vanuit de entree wordt getrokken. De koppeling naar de kelder is ruimer en transparant gemaakt. Hierdoor wordt de expositie in de kelder zichtbaar betrokken bij de gehele tentoonstelling. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Herinrichting Utrechts Archief
  • Projectarchitect(en) Bart Kellerhuis
  • Toeleveranciers false
  • Programma o.a. entree, expozaal, infobalie, multizaal, koffielounge, winkel
  • Voorlopig ontwerp 28-08-2013
  • Definitief ontwerp 28-08-2013
  • Aanvang bouw 06-12-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Utrechts Archief
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten
Reageer op dit artikel