Project

Herbestemming koetshuis in Breukelen

Geen categorie

Zecc Architecten heeft in samenwerking met BYTR architecten een lichte woonruimte onder de vele lage verbouwingen van het Koetshuis in Breukelen vandaan gehaald. Een trap midden in de woonkeuken verbindt twee leefruimtes met elkaar en haalt het licht naar beneden. De witte wandafwerking contrasteert met het authentieke beeld van de gevel, zonder afbreuk te doen aan de historische elementen.

Herbestemming koetshuis in Breukelen

Het koetshuis bestond voor de verbouwing uit twee appartementen, waarbij de woonruimte op de begane grond in bezit was van de opdrachtgever. In het midden van het gebouw verbindt een eikenhouten trap nu de twee lagen met elkaar. De riante woning die hiermee ontstaat heeft met enkele voorzetwanden een prettig binnenklimaat gekregen.


Verbindend element: de trap. Fotograaf Stijn Poelstra

Verbindend element

Achter de trapeziumvormige gevel van het monumentale koetshuis en paardenstal uit 1760 schuilt een dubbele kap met houten spanten. Deze authentieke constructie drukt een stempel op de witte woonruimte met openhaard op de eerste verdieping. De trap, bekleed met massief eiken, past in dit kleurenpalet.

Interieur

Zecc Architecten en BYTR architecten hebben geen ingreep gedaan in het exterieur. De voorgevel wordt gedomineerd door twee grote glazen puien met een betonnen latei. Bij het openbreken van het koetshuis kwamen vele historische verrassingen naar boven. Enkele hoge staldeuren, die tijdens de sloop ontdekt werden, verbinden nu de woonkamer met de keuken.

 
Woonruimte met de authentieke balken in het zicht op de eerste verdieping. Fotograaf Stijn Poelstra

Historie

De voormalige paardenstal is, compleet met hooiruiven, natuurstenen drinkbakken en gietijzeren paardenkoppen in gebruik genomen als woonkamer. De oorspronkelijke tuigkamer is nu entreehal en de koetsenstalling is veranderd in leefkeuken. Door de elementen terug te zetten op hun oude positie krijgt de historie haar plaats terug in het gebouw.

Samenwerking

Zecc Architecten leidde het ontwerpproces, BYTR ontwierp mee en werkte het ontwerp uit. Deze samenwerking ging hand in hand met de opdrachtgever. Subtiele ingrepen in de oude constructie maakte de nieuwe ruime ruimtebeleving mogelijk: een staalbalkje ter versteviging van de houten spanten en een weggewerkte stabiliteitswandje in de centrale trap. Een samenwerking van verschillende architecten en opdrachtgever resulteert in een samenwerking tussen oud en nieuw.

 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Straatweg 224-3
  • Plaats Breukelen
  • Projecttitel Herbestemming koetshuis in Breukelen
  • Projectarchitect(en) Marnix van de Meer, Richèl Lubbers
  • Adviseur installaties Installatiebureau Nieuwegein
  • Aannemer Bouwbedrijf Vendrig BV
  • Bouwmanagement Fundament Bouwadvies
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 290 m2
  • Programma Woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2011
  • Definitief ontwerp 01-10-2011
  • Aanvang bouw 28-03-2013
  • Oplevering 01-08-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €166.000 incl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €34.000 incl. btw
  • Opdrachtgever particuliere opdrachtgever
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten in samenwerking met BYTR architecten
Reageer op dit artikel