Project

Herbestemming Heilig Hartschool in Izegem door Lieven Dejaeghere

Geen categorie

Het karakter van de school behouden terwijl de functie volledig verandert was de opgave waar de Belgische architect Lieven Dejaeghere zich voor gesteld zag. Door het schoolblok als geheel op te vatten als een woonerf, kon een rigoureuze herverkaveling worden voorkomen. Een nieuwbouwdeel vervolmaakt de ruimtelijke opzet. Binnen vallen de fijne detaillering en het subtiele kleurenpalet op.

Herbestemming Heilig Hartschool in Izegem door Lieven Dejaeghere

De school werd gekenmerkt door een binnentuin die werd omsloten door het gebouw. Aan de zuidoostzijde is dit gebaar afgemaakt door het erf verder te omsluiten met 5 nieuwe rijwoningen.

Waar de klassen vroeger per twee aansloten op de tuin, geldt datzelfde nu voor de woningen. Elke klas is nu één woning.

Om binnen elk lokaal verschillende woonfuncties te kunnen herbergen, zoals een afzonderlijke slaapkamer, een badkamer en een keuken, is gebruik gemaakt van serreglaswanden. Deze zorgen voor een fysieke en deels visuele scheiding, terwijl het oorspronkelijke klaslokaal als een mooi geproportioneerde ruimte voelbaar en zichtbaar blijft, met verwijzing naar een authentiek vloerpatroon.

De nieuwe woningen zetten de hoofdvorm van de school voort, terwijl flinke witte kozijnen zorgen voor een duidelijk onderscheidt tussen nieuwbouw en bestaande school.

De binnenruimte werd opnieuw ingericht door een deel te verharden, zoals de speelplaats vroeger, en een deel aan te leggen als park. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Izegem
  • Projecttitel Herbestemming Heilig Hartschool in Izegem door Lieven Dejaeghere
  • Projectarchitect(en) Lieven Dejaeghere, Karel Vandenhende en Pieter Verfaillie
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1989 m2 (nieuwbouw 695 m2 / herbestemming 1294 m2)
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2012
  • Aanvang bouw 27-07-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Izegemse bouwmaatschappij CV
  • Ontwerpbureau Lieven Dejaeghere architect
Reageer op dit artikel