Project

Herbestemming Heilig Hartschool

Geen categorie

Het karakter van de school behouden terwijl de functie volledig wijzigt was de opgave. Door de school als geheel op te vatten als een woonerf, kon een rigoureuze herverkaveling worden voorkomen. De centrale buitenruimte werd opnieuw ingericht door een deel te verharden zoals de speelplaats vroeger, en een deel aan te leggen als park. Een nieuwbouwdeel vervolmaakt de ruimtelijke opzet.

Herbestemming Heilig Hartschool

Bij een herbestemming van de school tot woonerf, kan voorkomen worden dat de klaslokalen herverkaveld dienen te worden. Immers, elk klaslokaal kan herbestemd worden tot 1 woonunit. En net zoals de klassen per 2 toegang geven tot de speelplaats, kunnen de woningen in de toekomst per 2 toegang geven tot het centrale woonerf. Aan de zuidoostzijde wordt het erf verder afgebouwd met rijwoningen; die de materialiteit en het volume van de bestaande schoolgebouwen volgen. De centrale zone wordt geherproportioneerd door een deel te verharden zoals de speelplaats vroeger, en een deel aan te leggen als park. Met de herbestemming willen we toch het karakter van de school behouden.

Om in een klaslokaal toch verschillende woningruimten te organiseren, zoals een afzonderlijke slaapkamer, een badkamer en een keuken, wordt er gebruik gemaakt van serreglaswanden. Deze zorgen voor een fysieke en deels visuele scheiding, maar zorgen ervoor dat het oorspronkelijke klaslokaal als 1 mooi geproportioneerde ruimte voelbaar en zichtbaar blijft, met verwijzing naar een authentiek vloerpatroon.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Roeselaarsestraat 165-167
  • Plaats Izegem
  • Projecttitel Herbestemming Heilig Hartschool
  • Projectarchitect(en) Lieven Dejaeghere
  • Toeleveranciers false
  • Programma Herbestemming van 17 klassen tot woongelegenheden, en nieuwbouw van 5 woningen. Projectgrootte = 1989 m2 (nieuwbouw 695 m2 / herbestemming 1294 m2)
  • Voorlopig ontwerp 23-03-2015
  • Definitief ontwerp 23-03-2015
  • Aanvang bouw 27-08-2015
  • Oplevering 23-03-2015
  • Opdrachtgever Izegemse Bouwmaatschappij
  • Ontwerpbureau Lieven Dejaeghere Architect
Reageer op dit artikel