Project

Havenloods de Vlijt

Geen categorie

awg architecten maakten voor een in onbruik geraakte havenloods aan het Apeldoorn Kanaal in het centrum van Apeldoorn een ontwerp voor drie patiowoningen en een kadewoning. De oorspronkelijke details zijn hierbij zoveel mogelijk bewaard en in ere hersteld.

Havenloods de Vlijt

 

 

Havenloods de Vlijt is een beeldbepalend historisch pand aan de Vlijtsekade in Apeldoorn en maakte deel uit van een reeks directeurswoningen, loodsen en fabrieken aan het uit de 19e eeuw stammende Apeldoorns Kanaal. Binnen de grootschalige herontwikkeling van de kanaalzone in Apeldoorn is in 2012 gestart met de uitvoering van de eerste fase van het project Vlijtsekade. Hierdoor dreidge de loods stedebouwkundig weg te vallen. Om dit tegen te gaan plaatsten awg architecten een grijs sheddak met daklichten op het pand. De oost-, zuid- en westgevel zijn gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke gevelankers, hijsbalken, ladders, lateien en hoeklijnen zijn behouden. De bestaande houten kozijnen zijn vervangen door kozijnen met een gelijke raamverdeling en ranke profilering en zwartbruin geschilderd.

 Havenloods de Vlijt

Traveeën

De loods is opgebouwd uit acht nagenoeg gelijke traveeën van drie meter. Op basis hiervan zijn vier noord-zuid georiënteerde woningen van steeds twee traveeën breed ontworpen. Licht, lucht en ruimte vormden de basis in het ontwerp.

Licht

De ontsluiting van de woning ligt achter de noordgevel in een ‘steeg’ om de aanwezige gevelopeningen in de oost- en zuidgevel maximaal te benutten voor het woonprogramma. Aan het einde van deze steeg is een aan de kade als tweede nieuwe toevoeging een gebouwhoge beglaasde entreepartij gemaakt. Een rode taatsdeur markeert de opening. De steeg wordt begrens door een nieuwe binnengevel met voordeuren naar de woningen en geïntegreerde bergingen voor vuilbakken en meterkasten.

Lucht

Behalve licht speelt lucht ook een belangrijke rol in de woningen. Om optimaal te profiteren van de mooie luchten hebben de kadewoningen aan de oostgevel een loggia met uitzicht over het kanaal gekregen. De drie andere woningen hebben een buitenruimte in de vorm van een patio die zorgt voor lucht en extra licht in het hart (de buitenruimte) van de woning.

Ruimte

De vrije hoogte op de verdieping van de bestaande loods was onvoldoende voor de gewenste woonkwaliteit. Het nieuw geplaatste sheddak creëert wel de gewenste hoogte in de leefruimtes aan de oost- en zuidgevels. Bij de patiowoningen is er tevens gewerkt met een split level vloer waarin het vloerpeil van de helft van de eerste verdieping met bijna een is meter verlaagd waarmee ruimte is ontstaan voor de keuken en eetruimte. Naast de patio is een trapvide waardoor het licht van de sheds en de patio de hal van de begane grond bereikt. Rond deze hal liggen de slaapkamers, het sanitair en de overige ruimtes.  

Actie abonnement de Architect

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vlijtsekade 161-167
  • Plaats Apeldoorn
  • Projecttitel Havenloods de Vlijt
  • Projectarchitect(en) Christine de Ruijter
  • Aannemer Bouwbedrijf van den Berg, Oldenbroek
  • Bouwmanagement Stabiliteit: Bartels Ingenieursbureau, Apeldoorn
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3 Patiowoningen: 101-106 m2; 1 kadewoning: 106 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-01-2012
  • Aanvang bouw 03-07-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Steiger 11
  • Ontwerpbureau awg architecten, Antwerpen
Reageer op dit artikel