Project

Haringrode

Geen categorie

Een bouwvallig hoekpand wordt omgetoverd tot een compacte, stedelijke woontoren met kantoorruimte. Een hernieuwd, hedendaags hoekaccent markeert de hoek van twee drukke straten in het stadscentrum van Antwerpen.

Haringrode

 

 

De scherpe punt van het bouwblok biedt, ondanks een beperkte oppervlakte van slechts 48m2, vele kwaliteiten: De klassieke stapeling van woonfuncties wordt omgedraaid om de leefruimtes in relatie te brengen tot de hoger gelegen buitenruimtes (dakterras en daktuin) en uitzicht te bieden op de stedelijke flux en de weelderige kruinen van de platanen in de straat.

Centraal in de woning bepaalt een doorlopende, ter plaatse gestorte betonnen trap de ruimteverdeling. Het gelijkvloers met kantoorruimte, gastentoilet, inkomruimte en fietsenberging wordt verheven van het straatniveau om de bestaande kelder te verruimen en het kantoor meer privacy te gunnen.

De inkompartij krijgt hierdoor enkele toegangstrappen vanaf het voetpad en krijgt zo een statige, maar uitnodigende aanblik die de overgang tussen publiek en privé benadrukt. De oude gevels op de verdiepingen worden aan de buitenzijde geïsoleerd en gepleisterd met een geborstelde uitvoering in 2 verschillende richtingen. Ze bezorgen het gebouw een nieuwe tactiele en fragiele huid, die op straatniveau overgaat in een sterke, robuuste betonnen sokkel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Haringrodestraat 36
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Haringrode
  • Projectarchitect(en) Lieve Vermeiren - Johan De Coster
  • Toeleveranciers false
  • Programma reconversie hoekwoning met handelsruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2012
  • Definitief ontwerp 01-02-2013
  • Aanvang bouw 27-08-2015
  • Oplevering 01-02-2015
  • Opdrachtgever Lieve Vermeiren - Johan De Coster
  • Ontwerpbureau Vermeiren - De Coster architecten
Reageer op dit artikel