Project

Gymzaal Slaghekstraat in Rotterdam door Koning Ellis architecten

Geen categorie

“De gymzaal is prachtig geworden, echt een knappe prestatie gezien het budget en de tijdsdruk. De materialisering en detaillering zijn heel fraai, passend in de omgeving én tegelijkertijd heeft het gebouw voldoende eigenheid.”

Gymzaal Slaghekstraat in Rotterdam door Koning Ellis architecten

Dat zegt zegt Maurice Bouwmans, Stedenbouwkundige Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam. Hij vervolgt: “de opgave om een zeer onduidelijke stedenbouwkundige situatie met dit project bepaalde logica te geven, is zeer goed gelukt.”

Koning Ellis verkreeg de opdracht via een open oproep van de gemeente Rotterdam. De gymzaal en de bijbehorende ruimten zijn gecombineerd tot één rechthoekig volume. De zaal is gesitueerd aan de kant van het Vredesplein en de hoofdentree op de hoek van de Slaghekstraat en de Laantjesweg. De kleedruimten bevinden zich op de eerste verdieping, welke bereikbaar zijn via een balkon voor toeschouwers.

De gevelbekleding van het gebouw bestaat uit smalle grijze stroken gezaagd van vezelcement panelen. Deze omhulling is ter plaatse van de plint als het ware omhoog getrokken om de zaal te openen en contact te maken met de omgeving.

Door de schuine lijnen die deze overgang vormen wordt het gebouw minder statisch en ontstaat er een beweging die je van de hoofdentree naar het Vredesplein begeleid. De schuin bevestigde grijze stroken versterken deze beweging. Ter plaatse van de hoofdentree is de gevel zover opgetrokken dat er een dubbelhoge pui ontstaat met daarachter een hoge entreeruimte.

De dichte delen van de plint zijn uitgevoerd in goud-geel geglazuurd metselwerk; een kleurrijk en glanzend contrast met de natuursteen-kleurige bovenzijde.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Slaghekstraat 7
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Gymzaal Slaghekstraat in Rotterdam door Koning Ellis architecten
  • Projectarchitect(en) Suzanne Ellis & Annegien van Dijk
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 08-04-2015
  • Definitief ontwerp 08-04-2015
  • Aanvang bouw 22-12-2015
  • Oplevering 08-04-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
  • Ontwerpbureau Koning Ellis architecten
Reageer op dit artikel